• Na haar toespraak wil Marijke Helwegen ook zelf even drinken uit de eeuwenoude kraan.

    Theo Annes

Marijke neemt eerste slokje uit antieke kraan

DE NOORD In de zomer van 2018, gedreven door het credo 'jonge voeten, oude paden' vertrokken elf leden van jongerengroep 'Sanctus Virgilius' als pelgrims richting Santiago de Compostela.

In een pittoresk Spaans dorpje stuitten 2 leden van de groep op deze antieke kraan in een brocante.

De eeuwenoude kraan ging mee in de koffer en werd onderdeel van een kunstwerk. Marijke Helwegen mocht afgelopen zondag het eerste slokje water proberen.

De kraan heeft ontelbare dorstige pelgrims op de Camino voorzien van water.

EERBETOON Veel van deze kranen op de route zijn vervangen door moderne drinksystemen. Als eerbetoon aan deze eeuwenoude route, aan alle pelgrims die de jongeren voor zijn gegaan en alle pelgrims die nog volgen wilde de jongerengroep dit monument aan het dorp schenken.

Het kunstwerk, waar de antieke kraan in verwerkt is, is vervaardigd door kunstenaar Loet van Veen en is geplaatst aan de muur aan de voorzijde van de kerk naast het voormalig doopkapel.

De verbinding met de doopkapel geeft het kunstwerk 'Bron van levend water' een extra dimensie.

Op zondag 19 mei na de viering van 10.00 uur werd het kunstwerk ingezegend door pastoor Ignas Tilma. Na de inzegening van het kunstwerk was er natuurlijk de gelegenheid om een Virgilius 'het bier om te delen' te drinken op het kerkplein. Maar eerst er nog de toespraak van Marijke van Himwegen.

Het kunstwerk werd door de jongeren van sanctus Virgilius geschonken aan de gemeenschap De Noord.

De financiering zijn gekomen uit de opbrengsten van het Virgiliusbier. Naast dat dit kunstwerk bijdraagt aan schoonheid en verfraaiing heeft het ook een functie, laat de jongerengroep weten.
"Alle passanten die voorbij komen en even rusten op het Sint Annaplein kunnen zich laven aan het heldere drinkwater die uit de eeuwenoude kraan komt. En deze antieke kraan heeft een verhaal. Het heeft ruim 100 jaar op de pelgrimsroute naar Santiago gestaan in het Baskisch dorpje Estella."

NAVOLGING Ook in het dorp De Noord is de pelgrimstocht ontdekt want dit jaar krijgt het al aardig wat navolging.
Naast kleine groepjes vertrekt er ook een groep van 15 personen op 22 juni. De pastoor van De Noord, Ignas Tilma, geeft iedereen voor vertrek de pelgrimszegen.