• Facebook

Nextdoor stuurt brieven uit naam van buurman

HEERHUGOWAARD Op de Facebook-pagina Klankbord voor Heerhugowaard deelde een bezorgde inwoonster een link van Hart voor Nederland. Ook zij heeft de brief van de buurtapp Nextdoor in de bus gekregen.

De buurtapp Nextdoor stuurt de brieven om nieuwe gebruikers te werven. Op de brieven staan namen van buurtgenoten, die zelf vaak van niets weten. De Consumentenbond noemt de werkwijze van Nextdoor "ronduit belachelijk".

Heel wat mensen in verschillende delen van Nederland kregen zo'n brief in de bus. De brief is ondertekend door een buurman of buurvrouw, inclusief de straat waar deze woont. Echter niet deze buurman, maar het bedrijf zelf verstuurt de oproepen. Ook in Heerhugowaard wordt de brief verspreid. 

De brief begint met "Hi buurman of buurvrouw" en lijkt ondertekend door een buurtgenoot. In het schrijven nodigt Nextdoor je uit om lid te worden van de community. Bij de politie hebben zich diverse mensen zich inmiddels gemeld om aangifte te doen van oplichting of identiteitsfraude.

Het van oorsprong Amerikaanse bedrijf Nextdoor zegt dat het niks verkeerd doet. Op de site staat te lezen: "Er worden geen uitnodigingsbrieven verstuurd namens een lid van Nextdoor, als daar niet expliciet opdracht door het lid voor is gegeven."

Maar volgens de Consumentenbond wordt mensen alleen gevraagd of ze het goed vinden dat hun pasfoto en naam gebruikt worden voor promotie-doeleinden. Een woordvoerder: "Op basis daarvan kun je absoluut niet verwachten dat je naam vervolgens op zo'n uitnodigingsbrief belandt. Wij denken dat dit in strijd is met de privacywetgeving."

De politie waarschuwt gebruikers op Facebook voor de app. "We roepen iedereen op altijd goed de voorwaarden te lezen behorende bij de app en dan pas akkoord te gaan. We begrijpen dat niet iedereen dat altijd doet, maar daarmee zijn er wel grenzen aan wat de politie voor burgers kan betekenen."