• Van Ruysdael schilderde de Grote Kerk Alkmaar meerdere malen.

    Salomon van Ruysdael

Lezing over de Grote Kerk Alkmaar in de Kunstkerk Heerhugowaard

HEERHUGOWAARD De Grote Kerk Alkmaar viert dit jaar het 500-jarig bestaan. Op dinsdag 24 april geeft Martijn Pieters in de Kunstkerk aan de Stationsweg 53 in Heerhugowaard, een lezing over deze Grote Kerk. Aanmelden voor deze lezing is mogelijk tot 10 april en kan via www.kunstkerkheerhugowaard.nl of kom langs in de Kunstkerk tijdens openingstijden.

De eerste vermelding van een kerkje op deze plek dateert uit de 10e eeuw. Het betrof een houten kerkje dat rond de 11e eeuw door brand werd verwoest. Daarna werd op dezelfde plek opnieuw een kerk gebouwd, die ook door brand werd verwoest. De bouw van de huidige kerk begon in 1470 en duurde maar liefst 50 jaar. De prachtige orgeldeuren van de Alkmaarse kerk zijn geschilderd door Caesar van Everdingen. Drs. Martijn Pieters is een boeiende verteller, die de geschiedenis tot leven brengt. Hij studeerde Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, waarbij hij zich specialiseerde in de kunstgeschiedenis van de Middeleeuwen. Hij heeft zich ontwikkeld tot een 'allrounder'. Zo gaf hij laatst een lezing over de hedendaagse Engelse kunst.

De lezing vindt dinsdag 24 april van 19.30 tot 21.30 uur plaats in de Kunstkerk aan de Stationsweg 53 in Heerhugowaard. Wie hier bij aanwezig wil zijn kan zich tot uiterlijk 10 april aanmelden via www.kunstkerkheerhugowaard.nl of langskomen in de kerk op woensdag, donderdag en vrijdag van 13.00 tot 16.00 uur of zaterdag tussen 10.00 en 16.00 uur.