• Juf Chris en de leerlingen van groep 7 in de winkel; ze tonen hun zelfgemaakte attributen van gevonden materialen.

    Lisette Kreijger

Leerlingen Paperclip houden bespaarfestival

HEERHUGOWAARD De leerlingen van groep 6, 7 en 8 van de Paperclip zijn samen met juf Chris Vijn al een paar weken bezig met het 'Energy Challenge Project'. Dit landelijke project is van start gegaan in januari, en duurt nog tot en met mei. Chris leert de kinderen campagne te voeren voor energiebesparing en duurzaamheid op school en in de omgeving. De leerlingen houden op woensdag 17 april een bespaarfestival en ze hebben zelfs een eigen website gelanceerd. Aan enthousiasme geen gebrek. "We kunnen wel een film maken voor op de website!" roept Semm.

Lisette Kreijger

IDEE Het idee om het 'Wij willen ook een toekomst' bespaarfestival te organiseren kwam van Israa uit groep 7. "Want zoiets was er nog niet op onze school. Ik dacht, we gaan het groots opbouwen! Het festival is bedoeld om mensen aan te zetten bewust om te gaan met energie, water en plastic." De leerlingen hebben de afgelopen tijd veel onderzoek gedaan op dit gebied, bijvoorbeeld door te kijken naar wat mensen zomaar in de natuur gooien. Ze visten allerlei materialen, zoals een tafel en paraplu's uit het water. "Niet normaal dat je zoiets in het water vindt", zegt Lisanne. En ze maakten allerlei attributen van het afval dat ze vonden.

BESEF "We beseffen nu ook wat plastic met de natuur en de dieren doet. Als alles bij elkaar komt wordt het een plastic soep. De dieren eten het plastic op", zegt Semm. "En het komt ook in ons eten terecht, er is een kans van 95% dat we plastic eten tijdens ons avondeten", vult Kristina aan. Naar aanleiding van het onderzoek schreven ze diverse artikelen voor op de website.

WINKEL Er is ook een winkel met tweedehands spullen ingericht op school, om geld op te halen voor de website en het festival. De winkel is voor en na schooltijd geopend. Het geld dat opgehaald wordt op het festival, wordt gebruikt om de school en het schoolplein te vergroenen.
BEWUSTWORDING "Het doel van het project, om bewustwording te creëren bij de leerlingen, hadden we al snel behaald", aldus juf Chris. "Wat ik heel leuk vind is dat ze super creatief zijn. Iedereen komt elke keer met een geweldig idee. De samenwerking tussen de drie groepen gaat ook heel goed." Lisanne: "Als we later groot zijn ligt de hele wereld vol plastic, dat willen we voorkomen. Vandaar de slogan: 'Wij willen ook een toekomst'." De kinderen geven aan nu veel vaker afval op te rapen van straat. En juf Chris? Die doet tegenwoordig netjes de kraan uit tijdens het tandenpoetsen en haalt haar opladers op tijd uit het stopcontact.

FESTIVAL "Op het festival is er een waterlokaal, een energielokaal en een plasticlokaal. Er worden veel workshops gegeven. En natuurlijk is er eten en drinken voor een klein bedrag", zegt Wyke. Verder zijn er quizzen, proefjes en bezoekers kunnen knutselen. Het vindt plaats op 17 april van 08.30 tot 12.00 uur op de Paperclip, van Eedenplein 7. De toegang is gratis.
Website in wording: www.wijwillenookeentoekomst.nl