• BDUmedia

Leerlingen De Vlindertuin doen onderzoek naar regiokranten: De Koerier krijgt vier sterren

HEERHUGOWAARD/ALKMAAR Sietse Kooijman en Djim Zomerdijk, twee leerlingen uit de plusklas van basisschool De Vlindertuin in Heerhugowaard hebben onderzoek gedaan naar hoe de kranten in de regio worden gemaakt. Bij dit onderzoek bekeken zij onder meer welke krant het meeste aandacht aan de voorpagina besteedt, wat voor nieuws er precies in de krant staat, hoeveel mensen er aan de krant werken, hoe de sfeer op de redactie is en hoe goed de redactie bereikbaar is voor de lezers.
Beide jongemannen zitten op dit moment in groep 7 van De Vlindertuin. Daarnaast maken ze ook onderdeel uit van de plusklas voor de bovenbouw. Deze klas, die begeleid wordt door juf Donna, is er voor meer- en hoogbegaafde leerlingen, die in deze aanvullende lessen extra uitgedaagd worden. Djim en Sietse kregen als plusklas-opdracht het opzetten van een eigen project of proef. Zij kozen als onderwerp voor de krant. De twee zochten zelf, met de hulp van juf Donna, contact met de redacties.

Nieuwsblad De Koerier ontving van de twee 11-jarige onderzoekers uiteindelijk vier van de vijf beschikbare sterren. Volgens Djim en Sietse is er nog wel verbetering mogelijk op het terrein van telefonische bereikbaarheid. Ten opzichte van het Noordhollands Dagblad ontving het nieuwsblad slechts een halve ster minder van de twee leerlingen, omdat het nieuws in De Koerier net iets minder actueel is doordat de krant maar één keer per week verschijnt, terwijl het dagblad zes dagen in de week uitkomt. Voor hun onderzoek brachten Sietse en Djim ook een persoonlijke bezoek aan de redacties van het Noordhollands Dagblad en De Koerier. Pluspunt van de redactie van De Koerier vonden ze de zeer gezellige sfeer die er hing. In hun gesprek met de redacteur van De Koerier gaven de twee ook nog een tip: Ze missen een gamerecensie in de krant en zouden graag meer nieuws voor jongeren zien. De redactie neemt de opmerkingen van Djim en Sietse mee in haar volgende overleg.