• Nico aan de slag in zijn schuurtje met de uit 1927 daterende lastransformator

    Nico Vader
  • Een tochtje met het kofschip met de klas van juf Dorien

    Nico Vader

Kofschipfestival bij Vaders Museale Schuitenhelling

BROEK OP LANGEDIJK Op het terrein van Vaders Museale Schuitenhelling aan de Sluiskade 16 in Broek op Langedijk wordt zaterdag 30 juni de 125ste verjaardag gevierd van het kofschip dat daar al jaren aangemeerd ligt.

Ed Schut

Op 30 juni vaart er vanaf 10.00 uur elk uur een pontje vanuit Heerhugowaard De Krul naar de haven van Broek op Langedijk. De opvarenden worden op het Havenplein verwelkomd door de klanken van een heus draaiorgel. De brandweer verzorgt daar een demonstratie. Vlakbij de sluis ligt de Museale Schuitenhelling die voor die dag omgedoopt is tot festivalterrein.

Naast de Nederlandse vlag wappert daar fier de vlag van Langedijk, en de klanken van seventies muziek vullen de lucht. Vanuit de Broekerveiling komen historische schepen aanleggen, en Nico Vader zal een groot aantal authentieke en nog altijd werkende gereedschappen demonstreren.
Naast alle op de scheepvaart gerichte activiteiten is er ook plaats voor kunst. Atelier 6 uit Heerhugowaard is met een aantal kunstenaars vertegenwoordigd. Zij exposeren niet alleen, maar demonstreren ook alle mogelijke disciplines die zij beheersen. Er wordt geschilderd en geboetseerd, er wordt hout bewerkt, gebeeldhouwd en keramiek gebakken. In de smederij wordt metaal gesmolten en gegoten. Uit Zaandam komen vertegenwoordigers van het Monet-atelier met een aantal schilderijen van deze Franse schilder. Tijdens zijn periode in Nederland heeft hij veel schepen geschilderd. Er is ook een expositie van een kunstzinnige fotograaf, de foto's zullen net als de schilderijen getoond worden in de prachtige glazen serre in de tuin.

LEVENDE MUSEUM Nico is trots op zijn levende museum. "Al vanaf mijn vierde levensjaar was ik te vinden op de scheepswerf van Bertus Potveer in Warmenhuizen, waar ik ook geboren ben. Bertus stamde uit 1888, was een vrijgezel en woonde bij zijn streng gelovige moeder. Op zijn smidse, die ik hier heb staan, staat: 'Alcohol is uw vijand. Heb uw vijand lief'. Hij lustte wel een borreltje." In zijn werkzaam leven is Nico bedrijfsleider geweest op diverse scheepswerven. Tussen 1970 en 1984 heeft hij, met zo'n tien man personeel, ongeveer 250 schepen gebouwd. Daarna begon hij voor zichzelf als jachtontwerper. Het 125-jarige kofschip, gebouwd in 1893, was het een van de eerste stalen schepen, daarvoor was alles van hout. "De kleine schuiten van de boeren gingen naar de Broekerveiling, het kofschip vervoerde de groenten en aardappelen daarna naar de steden. Er werd ook wel mee gevist, vanuit Kolhorn." Over de lier uit 1911, die het kofschip met gemak op het droge trekt als hij onderhoud wil plegen: "Sommige schuiten moesten over de dijk gehaald worden, bij een zogenaamde overhaal. Nadat de Broekerveiling in 1969 sloot verloor de overhaal van Heerhugowaard zijn functie, en via de scheepswerf van Bak is de lier uiteindelijk hier komen te staan. Bak heeft een vertraging ingebouwd waardoor hij nu 80 ton kan trekken. Het kofschip weegt maar 20 ton, met tien minuten staat ie op de kant." Naast de smidse van Bertus Potveer, die geëerd wordt met een door kunstenaar Jos Bruin gemaakt beeldje, staat er in de schuur het oudste nog werkende stuk gereedschap: een tafelboormachine uit 1850. Buiten staat een handaangedreven slingerpons uit 1904, die een stuk metaal van maximaal 8 mm kan 'perforeren'. Ernaast een metaalschaar uit 1905 en een spantenbuigapparaat uit 1912. Nico: "Kinderen vinden deze apparaten superinteressant. Mijn dochter is directeur van Campus Columbus uit Heerhugowaard, die komen hier vaak. Ook met de Van Arkelschool uit Broek op Langedijk heb ik contact." Nico heeft de ontstaansgeschiedenis van het Oosterdelgebied uitgewerkt in een kaart met kloksgewijs de ijkpunten uit de historie. Bij haar bezoek aan de Broekerveiling in 2002 was toenmalig prinses Maxima hier zo in geïnteresseerd, dat zij in haar gesprek met Nico de tijd vergat en de tien minuten koffiedrinken uitliepen tot drie kwartier. Via een hofdame regelde zij dat Nico alle informatie opstuurde naar het paleis, want zij vond het belangrijk dat haar dochters kennis namen van dit belangrijke stuk geschiedenis. Nico woont met veel plezier in het levende museum. "Ik hoop dat er veel volk op het festival afkomt en dat de weergoden ons zaterdag 30 juni goedgezind zijn." [www.schuitenhelling.wordpress.com / 06-16261914.