• Het vormselproject ook dit jaar weer een drukte van belang

    Theo Annes

Kerk De Noord spil in dorpsleven

HEERHUGOWAARD-DE NOORD Het is lekker warm in de pastorie naast de katholieke Heilig Hartkerk. Bij een potje thee vertellen Gea Klercq, voorzitter van de parochieraad, en Gerrie Groot, actief lid, welke initiatieven de parochie zoal heeft ontwikkeld om te investeren in jeugd en jongeren. Gea: "De jeugd is heus niet alleen maar bezig met sporten en kroegen en kermissen aflopen. Ze hebben echt behoefte om met elkaar van gedachten te wisselen." Zo is de jongerengroep Sanctus Virgilius, in de volksmond Virgiel, ontstaan, die elke derde woensdag van de maand samenkomt.

Ed Schut

BEATRIX Na een half uur zingen discussiëren zij over actuele thema's als discriminatie, abortus, euthanasie en zelfmoord. Er doen ongeveer twintig jongeren aan mee, de gemiddelde leeftijd is 22 jaar. Onlangs kwam iemand spreken over zijn levenslange gevangenisstraf in Thailand, die door toedoen van toenmalig koningin Beatrix amnestie kreeg.

Van de zomer gaat Virgiel vijf dagen lopen naar Santiago en trekken ze de Pyreneeën over. Om een project te ondersteunen brengt de groep binnenkort het Sanctus Virgiliusbier op de markt: 'bier om te delen'.

Voor de kinderen in de basisschoolleeftijd heeft de parochie multi-talent Anna Ursem aangetrokken. Deze onderwijzeres in deeltijd is professioneel bezig in de muziek en geeft piano- en zangles. Voor de kerk is zij muzikaal en cultureel coördinator en dirigeert zij o.a. het kinderkoor Het Vrolijke Nootje. Gerrie: "Muziek is een bindende factor voor ontmoeting en versterkt het gemeenschapsgevoel."

De kinderen leren verder van de gebrandschilderde ramen in de kerk over de Bijbelverhalen die ze voorstellen. Ze krijgen uitleg over de akoestiek en klanken en wie de beelden in de kerk eigenlijk voorstellen. Gerrie: "We willen kinderen vanaf jonge leeftijd al betrekken bij de kerk, op een brede manier." VORMSELPROJECT Een ander succesverhaal van de H.Hart parochie is het vormselproject. Hierin begeleiden jongeren van 19 a 20 jaar over een periode van een jaar brugklassers van 12 a 13 jaar naar het heilig vormsel, de volwassen intrede in de R.K. Kerk.

Dit begint met een survivaltocht waarbij vlotten gebouwd moeten worden, gevolgd door een korte stage bij mensen met een verstandelijke beperking. Dan vertrekt het hele spul om zes uur 's ochtends naar Amsterdam, om de stadsreiniging aldaar te helpen en op de Wallen het verhaal van een drugsverslaafde aan te horen. Doe geen drugs, is het idee. Na het vormsel volgt nog een uitputtende 40.000 meter mars door West Friesland. De zaterdag na Hemelvaart wordt alles afgesloten met een bbq. Regelmatig gaan de vormselgroepen op stap naar het buitenland. Gea: "We zijn in het verleden naar Tanzania geweest, naar Burundi, en twee keer naar Rome. We zijn nogal eens uithuizig." De nieuwe website, Facebookpagina en app van de kerk zijn gemaakt door jongeren. Gerrie: "Hiermee willen we een platform zijn voor de hele gemeenschap. Het bij elkaar brengen van alle activiteiten inclusief de kerkagenda. Van de kermis tot de wedstrijden van de voetbal- en tennisclub en de sporthal. De kerk ook als spil van het dorp."

w www.heilighartdenoord.nl.