• www.pixabay.com

Keiharde aanpak hennepteelt

HEERHUGOWAARD De gemeenten Heerhugowaard, Hollands Kroon, Koggenland, Langedijk hanteren het zogeheten Damoclesbeleid als het gaat om hennepteelt: worden in een woning of ander pand meer dan vijf plantjes aangetroffen, dan wordt de woning voor drie maanden gesloten en een ander pand voor zes maanden.

Voor een woning betekent dat dat de bewoners eruit moeten. Vanzelfsprekend worden ook de kweekspullen verwijderd. Als uit onderzoek de waarde van eerdere oogsten kan worden vastgesteld wordt ook die teruggevorderd.

"Het moet voor iedereen duidelijk zijn dat we hennepteelt in onze vier gemeenten niet toestaan', zeggen burgemeesters Blase van Heerhugowaard en Posthumus van Koggenland. "Er worden geen waarschuwingen uitgedeeld. Er volgt direct actie."

Die actie – sluiting van de woning/pand en vervolging – is afgesproken binnen de Driehoek: politie, Openbaar Ministerie, gemeente. Hennepteelt maakt steeds meer onderdeel uit van de georganiseerde misdaad, is de overtuiging van beide burgemeesters. "Een kleine plantage op een zolderverdieping van een woning is er vaak één in een keten van plantages. Daar zitten criminele organisaties achter en er zijn enorme bedragen mee gemoeid. Deze vermenging van de onderwereld en de bovenwereld baart ons zorgen. Vandaar onze harde aanpak. Wij tolereren niet dat de georganiseerde misdaad regeert."

ZICHTBAAR SIGNAAL Het sluiten van woningen en panden dient een tweeledig doel. Het is een zichtbaar signaal aan de maatschappij: op de gesloten woningen en panden worden borden geplaatst dat het hier gaat om een drugspand. En met de sluiting wordt 'de loop' naar de handel eruit gehaald. "En de betrokkenen weten dat we ze op het spoor zijn, want er wordt natuurlijk onderzoek gedaan naar netwerken en mogelijk andere criminele activiteiten", aldus de burgemeesters.

Inwoners kunnen helpen met het opsporen van hennepkwekerijen. Opvallende bezoekers aan woningen en verduisterde ramen kunnen duiden op zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Inwoners kunnen dat (anoniem) melden bij de politie of via meld misdaad anoniem, tel. 0800 7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl.