• Kaeskoppenstad 2019 heeft veel nieuws in petto, maar ook succesvolle klassiekers als de Ganzenfanfare geven acte de présence.

    Roosmarijn Blok

Kaeskoppenstad komt eraan!

ALKMAAR De oude stad van Alkmaar transformeert in het weekend van Hemelvaart twee dagen lang in het Alkmaar van na 1573. Het is weer tijd voor Kaeskoppenstad, de 12e editie alweer. Er doen dit jaar 750 figuranten mee en er staan nieuwe projecten op de planning: de Veranderende Stad en een primeur: Kaeskoppenbier!

Els Schipper

Miss Kaeskoppenstad Mirella Doss is bij het evenement betrokken vanaf het eerste uur: "Het gaat nooit vervelen, ik vind het het mooiste evenement van Alkmaar. Het is gaaf om de ontwikkeling van de afgelopen twaalf jaar te zien. En de samenwerking met figuranten en vrijwilligers is zo uniek dat het me alleen maar plezier geeft om dit jaar in jaar uit te mogen doen."

KAESKOPPENBIER Aankomende editie kijkt Mirella het meeste uit naar het samenspel van de Walvisvaarders en Leeghwater. Dit project werd vorig jaar nieuw gepresenteerd en trok toen al veel bekijks. Ook kijkt ze uit naar een primeur: het eerste Kaeskoppenstad-bier dat tijdens het evenement gepresenteerd wordt op de Bierkaay en geschonken wordt in de horeca in en rondom Kaeskoppenstad.

"De smaak van het bier is afgelopen jaar ontwikkeld samen met de bezoekers", vertelt Mirella trots. "We vroegen publiek wat voor soort bier er moest komen en welke smaken het moest hebben." Daar is een fris witbiertje uit voort gekomen 't Witte Fortuin. Gebrouwen door brouwerij de Die en vernoemd naar bierbrouwerij 't Fortuin die in de 16e eeuw aan de Bierkade gelegen was.

STADSUITBREIDING Jaarlijks worden er nieuwe acts bedacht, gebouwd en gerepeteerd. In 2019 is dat 'De Veranderende Stad'. "We wilden op het Verdronkenoord iets meer reuring en programma", licht Mirella toe. "Hier gaan we de stadsuitbreiding verbeelden."

Mirella legt uit dat in de tijd van Kaeskoppenstad er in dit Oostelijke stadsdeel nog geen woningen waren, maar dat het dé plek was van allerlei ambachten als de blekerij, touwslagerijen en kaas maken. Door de groeiende stad ontstond er een woningtekort en dus werden er plannen geopperd dat de ambachten moesten wijken voor woningbouw.

Dat lokte natuurlijk discussie uit. Mirella: "We bouwen een theehuis, gedeeltelijk over de gracht, waarin edelen gaan discussiëren over deze stadsplannen en bouwtekeningen. Een mooie link ook naar de actuele woningnood. En we maken een blekerij, compleet met wasrekken, kledingwassers en een bleekveld van 100m2 gras."

VLIEGENDE HOLLANDER Vervelen hoeven we ons volgens Mirella niet: "Er is de afgelopen jaren zoveel moois bijgekomen, dat het ook voor bezoekers die al eerder kwamen weer de moeite waard is."

Op de straten en de grachten is er van alles te zien en te beleven: populaire acts als de Vliegende Hollander, de Ganzenfanfare en de muzikale Watergeuzen geven acte de présence. Je kunt een kijkje nemen in de gevangenis of het weeshuis van toen, opzij deinzen voor de doodgravers of de leprozen-kar met pestlijders en je laten meevoeren door rattenvangers, bloemenmeisjes of troubadours.

"Er zijn 46 verschillende rollen verdeeld over 750 figuranten en je kunt je nog aanmelden", vervolgt Mirella. Ook voor kinderen is er volop vermaak, met de carrousel, het casino, de Latijnse school, de stadsboerderij en de poppenkast.

KAARTVERKOOP Kaeskoppenstad beleef je op zaterdag 1 en zondag 2 juni tussen 12.00 en 17.00 uur.

Kaartverkoop online €3, of aan de poort €4. Kinderen tot 6 jaar zijn gratis.

Meer info en tickets op kaeskoppenstad.nl.