• Het Virgilius-bier is voorzien van een sfeervol etiket.

    Yvonne Ransijn
  • Gijs van Sanctus Virgilius was bij het bottelen in de brouwerij.

    ...
  • De Sanctus Virgilius-jongeren hebben er bewust voor gekozen het bier te laten bottelen in flessen van 750 ml.

    Theo Annes

Jongerengroep Sanctus Virgilius in De Noord lanceert eigen bier

HEERHUGOWAARD Sanctus Virgilius, de jongerengroep van de Heilig Hart van Jezus parochie in De Noord, heeft haar eigen bier gelanceerd: Virgilius. De groep hoopt dat het bier mensen dichter bij elkaar zal brengen: het gerstenat bevindt zich in flessen van 750 ml en is daarom ideaal om te delen.

De jongerengroep van de kerk in De Noord bestaat uit jongeren die al jaren met de kerk verbonden zijn. De negentien leden zijn allemaal begin twintig en hebben hun heilige vormsel bij de kerk gedaan en hebben daarna het vormsel van anderen begeleid. "We zijn oud-vormselbegeleiders en komen elke derde woensdag avond in de pastorie bij elkaar," legt Roos Groot, een van de leden van Sanctus Virgilius (roepnaam Virgiel) uit. Deze lichting vormselbegeleiders heeft een geweldig vormseljaar 2014/2015 met elkaar en de vormelingen gehad. Binnen de groep leefde de wens om betrokken te blijven op de parochiegemeenschap en vanuit de kerk was er ook de wens om jongeren meer bij de kerk betrekken.

Virgiel houdt zich bezig met betekenisvolle maatschappelijke activiteiten voor jongeren. "Wij staan voor het verbreden van de horizon, het vergroten van levenskennis en het delen van ervaringen met elkaar." De jongerengroep organiseert maandelijks thema-avonden waarbij zij diverse maatschappelijke punten ter discussie brengen of gasten laten spreken die een verhaal met zich meedragen en hun opgedane levenslessen met de jongeren willen delen. Tijdens een van deze thema-avonden werd er een lezing gegeven over het bierbrouwproces. Roos: "Toen begon bij ons het idee te leven voor een eigen bier. We zijn gaan onderzoeken wat er mogelijk was en hebben vervolgens een bierproeverij gehouden met de groep. Met de resultaten hiervan zijn we naar De Noord-Hollandse Bierbrouwerij gestapt. Zij hebben ons uiteindelijk geholpen met het recept voor 'ons' bier." De jongerengroep pakte de realisatie van hun bier grondig aan. Iedereen had een duidelijke taak binnen de groep, waaronder sales, marketing en design.

VERBINDEN De Sanctus Virgilius-jongeren hebben er bewust voor gekozen het bier te laten bottelen in flessen van 750 ml. "Naast dat bier ook een heel kerkelijk karakter kan hebben, zoals abdij- en trappistenbieren, is bier tevens een middel dat mensen al eeuwen lang met elkaar verbindt. Wij denken dat Virgilius Bier hetzelfde effect zal hebben en mensen dichter naar elkaar toe zal brengen. Om deze reden staat Virgilius Bier ook wel bekend als 'Hét bier om te delen'!" De jongeren hopen dat alle Heerhugowaarders aan het bier gaan. "Het is een uniek biertje dat mensen samen kunnen opdrinken." Virgilius is een blond bier met een verfrissende smaak, waarin onder meer gember en anijs verwerkt zijn. De (eerste) levering van 1300 werd onlangs bij de kerk in De Noord afgeleverd en door een deel van de jongeren in de 'bierkelder' van de kerk verplaatst, klaar om verkocht te worden. Voordat het bier überhaupt in Heerhugowaard aankwam waren er al 300 flessen verkocht. "Mochten we door deze eerste lichting heen raken, dan bestellen we een tweede." De opbrengst van de verkoop van het bier zet Sanctus Virgilius in om haar doelstelling te bereiken. "Wij willen meer diepgang in de levens van onze mede-jongeren creëren. En met de verkoop van Virgilius Bier willen wij ervoor zorgen dat wij dit kunnen blijven voortzetten." De gehele opbrengst zal dan ook ten goede komen aan: gastsprekers, excursies, maatschappelijke projecten en nog veel meer levens-verrijkende ervaringen. Ook zal er deel van de opbrengst worden ingezet om de reis van de jongerengroep naar de Wereldjongerendagen in Panama in januari 2019 te bekostigen. De voorbereidingen voor de reis naar Panama zijn al begonnen met een informatiedag, maar de jongeren zullen in juli van dit jaar eerst nog een reis naar Santiago de Compostela ondernemen.

Het Virgilius-bier is te bestellen via www.virgiliusbier.nl. Een fles kost 7,50 euro per stuk. Roos: "Een bestelling binnen de West-Friese Omringdijk wordt gratis bezorgd vanaf bestellingen van 1 doos (zes flessen)". Op 8 juni 2018 zal het bier in de kerk worden ingezegend tijdens het feest van het Heilig Hart.