• Theo Annes

Jongeren actief voor uniek project in Kenia

HEERHUGOWAARD "De bedoeling is dat wij in de plaats Kilgoris in Kenia een gebouw gaan opknappen dat bij het plaatselijke ziekenhuis hoort. Studenten worden daar opgeleid tot verpleegkundige. Hiervoor is veel geld nodig.", zo vertelt Ineke de Boer vol passie.

Wilfred van den Hoven

Ineke reist rond 20 juli met vijf andere begeleiders en achttien jongeren uit Heerhugowaard naar Kenia. En niet voor een vakantie. De groep gaat letterlijk en figuurlijk bouwen aan de zorg in het Afrikaanse land. Met veel acties is er de afgelopen tijd al aardig wat geld opgehaald voor het project 'Samen voor Kenia'. Het komende half jaar staat in het teken nog meer middelen bij elkaar te krijgen . "In Kilgoris gaan we samen met de gemeenschap helpen met het opknappen van een gebouw dat bij het plaatselijke ziekenhuis hoort. De bedoeling is dat deze ruimte dan gebruikt kan worden als een zogenaamde nursingschool.", zo vertelt Ineke. "Daardoor kunnen studenten beter worden opgeleid en wordt op die manier de kwaliteit van de zorg naar een hoger plan getild. En ook is het goed voor de werkgelegenheid. Om voldoende geld bij elkaar te krijgen zijn er de afgelopen maanden veel acties bedacht. Zo werden bloembollen verkocht, heerlijke taarten gebakken die voor geld van eigenaar verwisselden ,en laten veel deelnemers zich bij verschillende persoonlijke acties sponsoren. Zo liep een begeleider pas geleden de marathon van Amsterdam. Ook is de groep jongeren actief in het ophalen van zwerfafval. Hierbij worden ze financieël gesteund door het Hoogheemraadschap. Het levert geld voor Afrika op en een schone omgeving in Heerhugowaard. De meest recente actie vond op 1 januari plaats, De gehele groep deed mee aan de Nieuwjaarsduik bij het Strand van Luna en haalde via donaties ruim 4000 euro op. "Maar er is nog meer geld nodig", aldus Ineke. "De groep jongeren die meegaat is tussen de 17 en 25 jaar. Ik ben als lid van de protestantse kerk betrokken geraakt bij de reis. In 2015 is er al een groep in Kenia geweest. Ook vorig jaar. Door de goede en fijne contacten is er voor gekozen met dit project verder te gaan. Persoonlijk voel ik me hiertoe aangetrokken omdat mijn man en ik al eens in Kenia zijn geweest. Onze dochter werkte daar voor haar studie in een ziekenhuis". Ineke ,die zelf werkzaam was in de zorg, is toen onder de indruk geraakt van de omstandigheden waarin de zorg wordt geleverd . "Het is dan ook prachtig om te zien hoe gemotiveerd de groep jongeren is die meegaat . Ze willen allemaal dat het project Samen voor Kenia slaagt."

DERDE REIS De 21 jarige Frouke Zuidema is één van de jongeren die in de zomer naar Afrika gaat als deelnemer aan het project. Ze kan niet wachten tot het zover is. "Het is de derde keer dat ik meega. Met de eerste reis in 2015 was ik mee en vorig jaar ook. Toen merkte ik hoe mooi en goed het project eigenlijk is. Je ontmoet, deelt en beleeft ", aldus de studente van de iPabo in Alkmaar. 'We ontmoeten bijzondere mensen en delen het werk. Zo zamelen we in Nederland geld in, maar ook in Kenia steken we de handen uit de mouwen. We helpen schoonmaken en schilderen de gebouwen. En we doen meer. Nee, daarvoor hoef je echt niet handig te zijn . Met een beetje goede wil kom je samen een heel eind." Bijzonder voor Frouke is dat deze keer haar beide zusjes meegaan. "Ik ben erg benieuwd wat zij van Kenia vinden. Omdat dit land voor mij zo speciaal is geworden kan ik niet wachten om deze zomer samen met mijn zusjes en alle anderen weer naar Kenia te gaan."

WILDE GANZEN Voor het opknappen van de school is er nog veel geld nodig en gaan de acties voor 'Samen voor Kenia' onverminderd door. Ineke de Boer is enthousiast als ze de komende acties opnoemt. 'Er komt nog een fancy fair, een rommelmarkt, een veiling en een benefietconcert. En er lopen nog steeds acties die geld opleveren. Ons doel is om 38.000 euro op te halen. De Stichting Wilde Ganzen verhoogt het bedrag dat we binnenhalen met 50 %. Dat is toch geweldig. Verder krijgen we van het ziekenhuis in Kilgoris nog een bedrag zodat we hopelijk in juli met genoeg geld naar Afrika kunnen gaan om onze doelen te realiseren. "Naast het financiële aspect, is het voor Ineke en de andere begeleiders mooi om te zien hoe goed en gemotiveerd de jongeren die in Afrika gaan helpen met elkaar omgaan. Een bijzonder moment van de saamhorigheid was de Nieuwjaarsduik. Ineke tot slot: "Alle deelnemers zijn betrokken bij de protestantse kerk in Heerhugowaard. Het is belangrijk dat iedereen inziet dat wat wij in Nederland allemaal hebben echt niet zo gewoon is. De jongeren en de begeleiders weten en beseffen dat. Naast het rijke westen bestaat er nog een heel andere wereld. Iedereen die meegaat vindt het fantastisch om juist die mensen een handje te kunnen helpen ."

Lezers van de Koerier of bedrijven die willen sponsoren kunnen hun gift overmaken op bankrekeningnummer NL84 INGB 0008 5693 31 tnv Diaconie Protestantse Gemeente te Heerhugowaard, met daarbij de vermelding "Samen voor Kenia." Verder is de actie te volgen op Facebook. Instagram en de website Samen voor Kenia.