• Theo Annes

Intocht Sinterklaas in Heerhugowaard

HEERHUGOWAARD Heerhugowaard is weer klaar om Sinterklaas op geheel eigen wijze gastvrij te onthalen. Na een voorprogramma dat omstreeks 10.40 uur zal beginnen op het Stadsplein zal Sinterklaas om 12.00 uur arriveren in het gemeentehuis. De goedheiligman zal daar op het balkon zijn opwachting maken en door burgemeester Bert Blase officieel welkom worden geheten. De klimpieten, die een intense band hebben met De Geus Party & Events, geven ook dit jaar weer een spectaculaire demonstratie van hun kunnen. Abseilent komen zij van het balkon van het gemeentehuis en vanaf het flatgebouw De Parelhof. Dit jaar zal er ook een optreden zijn van de dansschool We Entertain uit Heerhugowaard. Zij wonnen zéér recentelijk de Univé waarderingsprijs en verlenen dit jaar voor de eerste keer hun medewerking. Het geheel wordt gepresenteerd door de bekende DJ Jacco SILVER.

Nadat Sinterklaas is gearriveerd gaat de hele stoet, onder begeleiding van een Pietenband naar en door het winkelcentrum Middenwaard. In het winkelcentrum zal Sinterklaas zaterdag 25 november met de Heerhugowaardse burgemeester de officiële opening verzorgen van het 'Pietenplein' ter hoogte van de ANWB-winkel. Vanaf zaterdag 25 november tot en met dinsdag 5 december hebben de pieten weer hun eigen Pietenplein in Winkelcentrum Middenwaard. Op het Pietenplein vinden er in de weekenden en op woensdagmiddag 29 november weer diverse activiteiten plaats. Kinderen kunnen hier onder andere knutselen, meedoen aan het Pieten Circus én een Pietendiploma halen. En uiteraard komt Sinterklaas ook langs. Op zaterdag 2 december is er vanaf 12.00 uur een meet & greet met Sinterklaas. Meer informatie hierover is te vinden op www.middenwaard.nl. 

Vervolgens vertrekt de goedheiligman met zijn gevolg via de achteruitgang van Albert Heijn / Zonvaart naar zijn kleurig versierde Sinterklaasboot, waarmee hij door de stad zal trekken. De boot vertrekt rond 13.45 uur. De optocht wordt gevormd door de Sinterklaasboot voorafgegaan door het Pietenorkest. De stoet gaat via de Zuidtangent naar de Middenweg linksaf de Bickerstraat op, naar het Raadhuisplein. Hier komt het gezelschap rond 14.15 uur aan. Op het Raadhuisplein zal Sint en zijn gevolg drie kwartier verblijven. Ook hier verzorgen de dansers van We Entertain Streetdance een optreden. De route wordt rond drie uur vervolgd naar Grand Café de Heeren aan de Middenweg. Hier zal de Sint een 'zitting' houden, waar de jeugd hem persoonlijk een handje kan komen geven. Hij zal tussen 15.00 en 16.00 uur handen schudden.

De goedheiligman meldt zich ook in Heerhugowaard De Noord. De Sint vertrekt hier om 13.30 uur vanaf de familie Mol aan de Hasselaarsweg 10. Vervolgens gaat de koetsier naar de familie Pronk net om de hoek aan de Middenweg 477 waar even wordt gestopt en er gelegenheid is Sint de hand te schudden. Vervolgens zullen ze doorrijden naar de Plaetmanstraat waar ter hoogte van het Noordereiland een tweede stop wordt ingelast (rond 14.15 uur). Na een verdere route door het dorp wordt voor de laatste maal wordt gestopt bij de Doorbraak ter hoogte van de familie van Schagen omstreeks 14.45 uur. De koetsier rijdt dan door naar het Dorpshuis waar de kinderen de Sint en zijn Pieten rond 15.30 uur kunnen ontvangen.