• ICTvanafMorgen haalt afgeschreven computers op door heel het land

    Lisette Kreijger

ICT vanaf Morgen gaat voor groen

HEERHUGOWAARD "Ik vind het heel mooi dat onze afgeschreven apparatuur een tweede kans krijgt en dat het niet meteen naar de schroot gaat", zegt Jeanette Bijlsma, beleidsmedewerker ICT bij Bibliotheek Kennemerwaard. Onlangs doneerde ze 120 pc's, 25 monitoren en 10 printers, afkomstig van verschillende vestigingen van de bibliotheek, waaronder Heerhugowaard, aan ICTvanafMorgen in Alkmaar. "Ik wilde graag dat er iets nuttigs met de pc's zou gebeuren", aldus Jeanette. De match werd verzorgd door Stichting Present Heerhugowaard-Langedijk.

Lisette Kreijger

PRESENT "Wij hebben veel te maken met mensen met een krappe beurs, die niet het geld hebben voor een dure computer", vertelt Presentcoördinator Renée Rademacher. "Zowel mensen die hulp nodig hebben als bedrijven die hun computers een tweede leven gunnen, kunnen ons benaderen. Wij schakelen ICTvanafMorgen in en zij regelen dan de rest. We werken al vijf jaar met hen samen, waar ik heel positief over ben. Het is een mooi bedrijf". De computers worden ook gedoneerd aan non-profitorganisaties. Er zit een klein bedrag licentiekosten aan vast.

MILIEU "We zijn een bedrijf zonder winstoogmerk en erg begaan met het milieu", vertelt Dennis Broersma, sinds mei vorig jaar medewerker bij ICTvanafMorgen. "Wij willen er voor zorgen dat particulieren, bedrijven en instellingen iets goeds doen met hun computers of telefoons die niet meer gebruikt worden. Wij streven een circulaire wereld na. Dat betekent een verlenging van levensduur, hetgeen we hier doen, en het demonteren voor hergebruik grondstoffen. We hebben ambities, en hopen uiteindelijk echt een verschil te kunnen maken." Dennis merkt op dat ze al grote klanten aan zich hebben weten te binden, zoals Tata Steel, de Sociale Verzekeringsbank en de Volksbank. "Dat zijn bedrijven die op jaarbasis 1000 tot 2000 computers aan ons doneren. Dit konden we op het oude adres niet meer verwerken, verhuizen naar een nieuw pand was noodzakelijk."

NIEUWE RUIMTE Sinds 1 juli is het bedrijf gehuisvest op de Marconistraat 16 in Alkmaar.

Over de nieuwe ruimte is Dennis zeer te spreken. "Het is een verademing ten opzichte van de oude locatie. We hebben nu 900 in plaats van 90 vierkante meter tot onze beschikking."

Bij ICTvanafMorgen werken 25 personeelsleden, veelal jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt, waaronder Wajongers. "We zijn van plan nog meer jongeren aan te trekken", zegt Dennis. "Ik verwacht binnen nu en een jaar het dubbele. Wie in de doelgroep past om door ons gecoacht te worden is welkom".

Bedrijven die hun afgeschreven ICT-materiaal ter beschikking willen stellen kunnen contact opnemen via info@presentheerhugowaard-langedijk.nl of info@ictvanafmorgen.nl