• Vrijwilligers van HVO Kringloopwinkel kijken uit naar 40-jarig jubileum

    Theo Annes

HVO viert 40-jarig bestaan met feest

HEERHUGOWAARD Het is gezellig druk met vrijwilligers in de ruimte achter de kringloopwinkel. Het is zaterdag, even na drie uur. Het geld is geteld, nu is het tijd voor een borrel. De opbrengst na drie uur verkoop is 825 euro. Mees Mol, al 26 jaar vrijwilliger: "Gemiddeld zitten we rond de duizend. Hangt vooral af van hoeveel meubels we verkopen. Kleding loopt het best. "

Ed Schut

Kringloopwinkel Hergebruik Voor Ontwikkelingswerk (HVO) bestaat 40 jaar en heeft als doelstelling de eerlijke verdeling van rijkdom en een menswaardig bestaan voor iedereen in de hele wereld. Ook het bevorderen van hergebruik in onze verspillende consumptiemaatschappij vinden ze belangrijk. Door het aanbieden van gratis beschikbaar gestelde goederen tegen een voor iedereen betaalbare prijs genereren zij geld voor ontwikkelingsprojecten van hun keuze overal ter wereld. Mees: "Het meest financieren we kleinschalige projecten in Afrika. Maar ook landen als Nicaragua, Roemenië en India ontvangen onze steun." De nadruk ligt voor de HVO op kinderen en water. Mees: "Kinderen zijn toch de toekomst. En schoon drinkwater is natuurlijk heel belangrijk."

Meestal steunt de HVO een project door eenmalig een bedrag over te maken van tussen de €500 en €2.000. Een uitzondering was een scholingsproject voor analfabeten in Marokko, dat zij zes jaar lang financieel ondersteunden. Ook binnen Heerhugowaard steunt de HVO projecten. Rond Sinterklaas gaat er speelgoed naar de voedselbank voor arme kinderen.

Het HVO-pand aan Van Teylingingenlaan 3 heeft tevens een sociale functie. Voorzitter Jan: "Iedereen weet dat je op zaterdag tussen 12.00 en 15.00 uur grote kans loopt om mensen uit de buurt te ontmoeten."

Doordat ze zo goedkoop zijn weten ook asielzoekers die net een huis toegewezen hebben gekregen de HVO te vinden. Mees: "Die komen dan een hele inboedel kopen. Ze vertellen dat aan elkaar door."

Eens per jaar hebben de vrijwilligers een uitje. Anna, vrijwilliger van het eerste uur: "Afgelopen jaar gingen we stukjes maken in een tuincentrum, en daarna picknicken. De eerste borrel komt uit de fooienpot, dan proosten we op de klanten." De HVO telt in totaal 27 vrijwilligers. Robbert is met 46 de jongste, Harm de oudste met 85 jaar. Vrijwel iedereen is met pensioen. Wat zij in hun werkzaam leven deden loopt uiteen: van doktersassistente tot marktkoopvrouw en overblijfmoeder.

JUBILEUM Iedereen verheugt zich op het 40-jarig jubileum dat in september gevierd gaat worden. Jan: "Dan nodigen we 's ochtends alle oud-werknemers uit. We zullen ook even stilstaan bij alle mensen die ons ontvallen zijn. 's Middags is het feest voor alle trouwe klanten." Op maandag van 9.00 tot 12.00 uur, woensdag van 9.00 tot 10.00 uur en zaterdag van 9.00 tot 15.00 uur kunnen spullen ingebracht worden bij HVO. Voor verkoop is de HVO op zaterdag tussen 12.00 en 15.00 uur geopend.