• Paul Bot en Babis Saridakis bij het bijenhotel.

    Clusius College

Hotel voor wilde bijen

HEERHUGOWAARD In het Heerhugowaards natuurgebied Waarderhout worden donderdag 16 mei twee luxe hotels geopend, voor de wilde bijen! De hotels zijn in opdracht van Staatsbosbeheer en bewonersvereniging Waarderhout ontworpen en gemaakt door leerlingen van het Clusius College Heerhugowaard.

De twee hotels zijn geen half werk. Beide gebouwen zijn zo'n 1 meter 20 hoog en hebben een behoorlijk gewicht en ze zijn voor een deel gemaakt met materialen uit het natuurgebied zelf. Het project is een onderdeel van een groter gezamenlijk project: de Make-over van de Waarderhout waarbij de hele Waarderhout recreatief wordt opgeknapt. In de Vrij Groen klas (1D) van het Clusius College Heerhugowaard werd de ontwerpwedstrijd voor de bijenhotels uitgeschreven.

Het was aan Staatsbosbeheer boswachter Paul Bot om twee ontwerpen te kiezen die gebouwd zouden worden voor het gerenoveerde Waarderhout. Een derde ontwerp is door de school zelf gekozen en wordt op het eigen terrein geplaatst. Het bouwen van de hotels deden de leerlingen tijdens hun praktijk- en technieklessen, onder begeleiding van o.a. onderwijsassistent Babis Saridakis. Ook andere en hogere klassen hebben hun steentje bijgedragen. Het gaat slecht met de insecten in Nederland, zo weet Staatsbosbeheer. "Doordat grasvelden te vaak gemaaid worden en soms ook bemest gaat de kruidenrijkdom in de grasvelden hard achteruit. Veel insecten gebruiken de holle stengels van kruiden en planten om hun eitjes in te leggen. Ook overwinteren veel insecten in dergelijke holle stengels. Door een insectenhotel te maken en deze te vullen met allerlei materialen waarin kleine holletjes zitten, helpen we de insecten. In de insecten hotels kunnen de insecten eitjes leggen overwinteren en ook wonen."

Naast de bijenhotels is het Clusius College ook betrokken bij de aan te leggen bijen- en vlindertuin in het Waarderhout. Op dit moment worden onderzoeken gedaan naar wat er van nature groeit en bloeit in het natuurgebied, om daar de aanplant op af te stemmen. Zo wil Staatsbosbeheer flora en fauna in een mooi evenwicht houden. Waarschijnlijk wordt medio augustus begonnen met de ontwerpen voor de tuin.

Video: YouTube - Jan Paul Lagendijk