• HHNK

HHNK: 'Jouw gezeik is onze praktijk'

REGIO Hoe kunnen we jongeren bereiken en enthousiasmeren voor het werk van het hoogheemraadschap? Hoe zorgen we ervoor dat we met een serieuze knipoog ons werk bij deze doelgroep onder de aandacht brengen? 'Zeikrijk' is het antwoord; een plaskruis met een boodschap.

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier lanceert Zeikrijk zaterdag 22 juni tijdens de open dag bij rioolwaterzuivering Geestmerambacht in Warmenhuizen.

"Iedereen moet plassen en één van onze kerntaken is het zuiveren van afvalwater, daar ligt de verbinding", aldus HHNK.

"Zeikrijk is ontstaan vanuit de behoefte om jongeren te bereiken. Jongeren zijn de toekomst, ook voor ons! Met het plaskruis van Zeikrijk communiceren wij als hoogheemraadschap via beeldschermpjes op een ludieke manier naar jongeren dat wij zorgen voor schoon water en dat dit geen vanzelfsprekendheid is.

We zoeken de doelgroep op bij festivals en sportevenementen, ook zetten we een demoversie van Zeikrijk in bij (stage)beurzen en open dagen. We starten de pilotfase tijdens de open dag bij onze rioolwaterzuivering Geestmerambacht op zaterdag 22 juni. De komende maanden gaan we testen bij verschillende events. Bij gebleken succes kijken we naar de mogelijkheid tot het ontwikkelen van een tweede plaskruis voor heren en een dixie voor vrouwen."

Benieuwd naar wat Zeikrijk inhoudt? Neem tijdens de open dag zaterdag 22 juni plaats op het Zeikrijk en een aansprekende videoboodschap zal van start gaan. Ook vrouwen zijn welkom, benadrukt het hoogheemraadschap, 'want het zeiken gebeurt die dag niet echt'.

Meer informatie via www.zeikrijk.nl of ontdek de plaskruis de komende maanden tijdens een evenement in de buurt.

Tiny Forest naar Heerhugowaard

HEERHUGOWAARD Het Tiny Forest dat eerder dit jaar te bewonderen was op Amsterdam Centraal Station is verhuisd naar Heerhugowaard.

Daar won Miriam het minibos omdat ze de beste motivatie had: Ze is een van de eerste bewoners in de nieuwbouwwijk Broekhorn.

Miriam Levijn 'Er is hier nog niets, wij zijn de eersten. Het ziet er nog erg kaal uit, daar word je niet heel vrolijk van.' Maar daar komt nu dus verandering in! Ze won namelijk de NS Buitenpoortactie en dat betekent dat het minibos met inheemse bomen, dat tijdens de landelijke Tuinweek op het station heeft gestaan, nu in haar tuin een nieuw thuis krijgt.

Zelfs haar straatnaambordje is er nog niet, maar dankzij de goede routebeschrijving konden de hoveniers het bos afgelopen vrijdag aanplanten.

'Het hele natuurlijk evenwicht is verstoord door de nieuwbouw, er gaat zoveel verloren,' zegt Miriam.

'Daarom vind ik het mooi als je zelf weer iets kan bijdragen om dat evenwicht te herstellen.

In de grote plannen voor deze wijk staat wel iets over groen, maar in de praktijk komt daar vaak weinig van terecht. De gemeente kiest toch vaak voor een grasveldje of een standaard plantsoen."