• Rolin en Wilfreda

    Dhr. Pompert
  • Een trotse Wifreda met haar prachtige paarden.

    Marten Pompert

Het teamwork van paardencoach Wilfreda en Rolin

OUDKARSPEL "Er is geen groter geschenk dan een kind weer in balans te krijgen. Wanneer het vol vertrouwen na een aantal sessies achterstevoren op Rolin zit. Dan is er iets bereikt wat ontzettend mooi is."

Ineke Vroling

Ze is een spraakwaterval wanneer het haar werk en passie als paardencoach betreft. We hebben het hier over Wilfreda Pompert. "Praat ik teveel? Ja, waar het hart vol van is, daar loopt de mond van over." Ze is erg blij, want Rolin en Indra zijn namelijk terug van vakantie en in die tijd is Indra bevallen van een prachtig veulen. In die periode is de stal verbouwd, zodat ze alle ruimte heeft om moeder te zijn." Over zo'n 9 maanden wordt Indra, net als Rolin, ingezet als 'helpend' paard. Rolin en Indra zijn KWPN'ers, wat staat voor Koninklijk Warmbloed Paard Nederland. Wilfreda is trots dat ze paardentherapie met dit ras kan uitoefenen, dit gebeurt niet vaak. Rolin doet het geweldig. Hij is ervoor geknipt en compleet te vertrouwen. Wilfreda ziet zichzelf als een bevoorrecht mens: "Het is geweldig dat ik van mijn hobby mijn werk heb kunnen maken."

SPECIALISATIE Naast paardencoach werkt ze als docent bij het Jan Arentz College. Wilfreda: "Het mooie van deze combinatie is dat ik in het onderwijs contact heb met collega's en met hen kan sparren. Het werk met de paarden is veel solistischer. Daarnaast kan ik als paardencoach meer de diepte in gaan. Ik werk met name met pubers. Ik vind het fantastisch om iets voor hen te betekenen." Voordat zij voor de specialisatie van paardencoach koos, werd zij kindercoach. Geadviseerd werd een specialisatie te kiezen. De keuze was best moeilijk, tot ze zich realiseerde dat ze paarden in haar tuin had staan. Wilfreda vertelt lachend: "Dat ik dat niet eerder kon bedenken, is me nog een raadsel." Zij volgde de opleiding tot paardencoach bij Chiron in Schermerhorn, bij een oud-leerling notabene: "Die keek er wel van op dat ik belde en moest er eerst wel even over nadenken. Ik ben erg blij dat ze toestemde."

HIER EN NU Ook geeft Wilfreda Mindfulnesstrainingen, ook met name aan pubers. In haar praktijk en op het Regius College in Schagen. Ze legt uit: "Dit is goed te combineren met paarden. Wanneer een paard goed in balans is, reageert het op wat er 'nu' gebeurt. Mindfulness gaat hierover, dit moment is belangrijk. Niet het verleden, niet wat er mogelijk in de toekomst gebeurt. Jongeren krijgen tegenwoordig zoveel prikkels binnen. De smartphones staan altijd aan, ze kijken constant op beeldschermen. Er wordt best veel van hen verwacht. Ze willen erbij horen. Daarbij maken ze een periode mee waarin er van alles in snel tempo verandert. Wilfreda: "Soms kan een kind dit niet aan. Het wordt onzeker doordat het niet lekker in zijn vel zit of moeite heeft met grenzen stellen. Er kan ook sprake zijn van een gedragsstoornis als autisme, add of adhd. Wanneer er stress is, kan een kind leren momenten te creëren waarin de focus ligt op het nu. Al het andere is dan even niet belangrijk. "

SPIEGEL Bezoekers van de praktijk van Wilfreda volgen of volgden vaak al een traject binnen de reguliere hulpverlening. Soms is dit niet voldoende. Paardentherapie kan dan goed werken, als aanvulling of in combinatie met reguliere hulpverlening. Het gebeurt dat een kind niet kan of wil vertellen wat er speelt. Bijvoorbeeld wanneer hij of zij gepest wordt op school. Dat maakt bij paardentherapie niet uit omdat een paard een perfecte spiegel is. Bij dit dier is het niet mogelijk te doen alsof, hij heeft alles door. Wilfreda over de sessies: "Vaak laat ik het kind visualiseren, bijvoorbeeld dat het zich voorstelt hoe het voelt om verdrietig te zijn door een bepaalde gebeurtenis. Rolin reageert hier direct op en kan dan zijn hoofd ver naar beneden zakken." Wanneer een kind niet weerbaar is, vertoont de ruin graag dwars gedrag. Dit is soms wel even schrikken. Op het moment dat het kind beseft wat er aan de hand is, volgt vaak een enorme ontlading. Vervolgens is het werken aan oplossingen. Wilfreda legt uit: "Wanneer ik vraag of het kind daarna door de bak wil lopen en denkt aan hoe mooi hij of zij is als persoon, kan Rolin ineens keurig volgen. Dit helpt stap voor stap zelfvertrouwen op te bouwen. Ook bij Rolin volgt dan vaak een zucht van opluchting. Het is geweldig om een kind weer op te zien bloeien."

i Tel. 06-53805063 of www.kindercoachwilfreda.nl