• Theo Annes

Herten bivakkeren tijdelijk in De Draai

HEERHUGOWAARD De herten van de hertenkamp aan de Dreef logeren tijdelijk in De Draai vanwege de renovatie van hun kamp in het oude centrum van Heerhugowaard. Er komt daar nieuwe drainage zodat ze nooit meer natte voeten hebben en ze krijgen een nieuwe stal. Na de zomer kunnen de dieren weer terecht op hun vertrouwde plek.

De toekomst van het Waardse hertenkamp op de huidige plek aan de Dreef werd onzeker toen het college van burgemeester en wethouders de voorjaarsnota 2016 sprak over een verplaatsing van het dierenverblijf naar kinderboerderij De Bongelaar aan de Van Veenweg.

STICHTING Veel Heerhugowaarders bleken het hertenkamp een warm hart toe te dragen en vanuit de bevolking kwam veel protest en ontstond uiteindelijk de Stichting Vrienden van het Hertenkamp. Deze stichting zette zich vol overgave in om het dierenverblijf aan de Dreef te behouden. In juni 2016 werd er in de raad unaniem een motie aangenomen om het hertenkamp te behouden.

Het plan voor de herinrichting van het hertenkamp is tot stand gekomen door een nauwe samenwerking van de gemeente, met de Vrienden van het Hertenkamp en de beheerder van het dierenverblijf Esdégé-Reigersdaal. In januari werd definitief het krediet voor de terreininrichting (165.000 euro) en de herbouw van het hertenverblijf (53.000 euro) goedgekeurd door de raad.

GESPREKSPARTNER Het bewonersinitiatief van 'De Vrienden' heeft zich niet alleen laten gelden als een waardevolle gesprekspartner voor de gemeente, maar heeft ook met diverse ludieke acties en een groot benefietfeest 58.000 euro opgehaald. Dit bedrag wordt ingezet voor de herbouw van het dierenverblijf op het terrein aan De Dreef. De gemeente draagt zorg voor de herinrichting van het terrein.

De bevolking van het hertenkamp aan de Dreef bestaat uit damherten, één bok en een aantal hindes. In de zomer bevallen de hindes van een jong dat zich schuil houdt in de hoge brandnetels. Naast de herten zijn er ook muskuseenden, ganzen en kippen op het hertenkamp te vinden, woont er een aantal sierduiven en komen wilde eenden en waterhoentjes vaak langs.