• BDUmedia

Heerhugowaard staat stil bij gevallenen

HEERHUGOWAARD De stichting 4 en 5 mei Heerhugowaard verzorgt in Heerhugowaard op vrijdag 4 mei twee Dodenherdenkingen. De zes miljoen Joden, de Roma en de Sinti die door Nazi Duitsland in de vernietigingskampen zijn omgebracht worden herdacht, evenals de verzetsmensen die in de strijd voor vrijheid zijn vermoord, de mensen die door ontberingen tijdens hun gevangenschap zijn omgekomen en de militairen die tijdens hun strijd tegen het huidige oorlogsgeweld tijdens een van de vredesmissies hun leven verloren.

De traditionele herdenking aan de Dreef begint met een samenkomst in de Kunstkerk aan de Stationsweg. De kerk is open vanaf 18.30 uur en de harpiste Ida Zuidema zorgt vanaf 18.40 uur voor de muzikale omlijsting. Na het welkomstwoord door de voorzitter van de Stichting 4 en 5 Mei zal de burgemeester enkele woorden tot de aanwezigen spreken.

De stille tocht naar het monument op De Dreef wordt voorafgegaan door trommelslagers met omfloerste trom van de slagwerkgroep Heerhugowaard e.o. De tocht gaat via Stationsweg, Middenweg, Beukenlaan, Korte Dreef naar het monument. Daar vormen leden van de Scouting en de Zeekadetten de erewacht. Na het welkomst- en herdenkingswoord is er muziek door Hou en Trouw. De declamatie wordt verzorgd door Mevr. Vermeij, Mitchel Caminada Havo 3 Huygens College en Christa Hooiveld groep 7 – bs De Paperclip. Voor de twee minuten stilte zal de Taptoe worden geblazen. Na de stilte speelt Hou en Trouw het volkslied en zingen de Hugo Singers twee coupletten van het Wilhelmus. Daarna volgt de toespraak van burgemeester Bert Blase. De kranslegging gebeurt door het gemeentebestuur, leerlingen van de obs de Helix en de stichting 4 en 5 Mei Heerhugowaard. De plechtigheid wordt besloten met een defilé en bloemlegging.
Ook bij het Vrouwenmonument langs de Oosttangent vindt een Dodenherdenking plaats. De samenkomst vooraf aan deze herdenking vindt plaats bij de scholen de Hasselbraam en de Zeppelin aan de Anna Polaktuin. Vandaar vertrekken de aanwezigen rond 19.35 uur naar het monument aan de Oosttangent. Hier staat een erewacht van de Scouting. De muziek wordt verzorgd door de Harmonie Het Blazersensemble en er wordt gezongen door het koor de Hugo Barber Ladies. Een bestuurslid van de stichting 4 en 5 Mei Heerhugowaard spreekt het welkomstwoord waarna een kort herdenkingswoord zal worden uitgesproken. Leerlingen van de bs De Zeppelin leveren ook hun bijdrage aan Dodenherdenking. Voorafgaand aan de twee minuten stilte wordt ook hier de Taptoe geblazen, na de stilte wordt het Wilhelmus gespeeld en zal het koor enkele liederen zingen. De kranslegging volgt namens de stichting 4 en 5 Mei, het gemeentebestuur en de school. Er wordt besloten met een defilé en bloemlegging.