• gemeente Heerhugowaard

Heerhugowaard gaat voor rolcontainer voor PMD-afval

HEERHUGOWAARD Alle bewoners van laagbouwwoningen in Heerhugowaard krijgen in december een aparte rolcontainer voor PMD-afval (plastic, metaal (blik) en drankkarton). Daarnaast veranderen de ophaaldagen van afval (de grijze-, groene-en de nieuwe oranje container) vanaf 1 januari.

De afgelopen jaren heeft de gemeente een aantal wijken proeven gedaan met het ophalen van PMD afval aan huis. Inwoners zijn positief over deze service. Het inzamelmiddel, de plastic zak, vond een groot deel van de bewoners echter niet optimaal en zorgde voor overlast. De gemeenteraad heeft daarom gekozen om te stoppen met de plastic zak en voor de rolcontainer te gaan.
Voor plastic afval, metaal (blik) en drankkarton (het PMD-afval) krijgen alle inwoners in de laagbouw in december een aparte rolcontainer thuis bezorgd. Die is grijs met een oranje deksel.

Deze PMD rolcontainer heeft aan de binnenkant een sticker waarop staat wat er allemaal in hoort. Hij wordt eenmaal per twee weken geleegd, net als de grijze en groene rolcontainer. Als verrassing heeft een aantal deksels aan de binnenkant ook een gouden sticker met het 'Aan de bak-logo', die goed is voor een diner voor twee of een theaterbezoek.
Omdat er, met de komst van de container voor PMD-afval, een extra ophaalronde noodzakelijk is, zijn de ophaaldagen voor de grijze en groene container met ingang van 1 januari 2019 anders dan voorheen. De nieuwe afvalkalender is te vinden op www.mijnafvalwijzer.nl of via de 'MijnAfvalwijzer' app op de telefoon of tablet.
In Heerhugowaard zijn op diverse plekken milieuparkjes ingericht waar oud papier, karton, glas, textiel en PMD gedeponeerd kan worden. De oranje containers voor PMD afval gaan daar weg. Op www.heerhugowaard.nl/waar-breng-ik-mijn-afval is te zien op welke plekken de bakken blijven staan. Bij de supermarkten en rondom winkelcentra blijven de containers staan als alternatief voor de rolcontainer aan huis voor mensen die in de hoogbouw wonen en geen eigen afvalcontainers aan huis hebben. Bij hoogbouw met inpandige afvalcontainers kunnen grijze restafval containers worden omgeruild voor GFT of PMD containers, zodat beter afval scheiden binnen handbereik is.