• Lisa (midden) heeft samen met haar klasgenoten een aantal volle vuilniszakken zwerfafval bijeen 'geprikt'.

    Theo Annes

Groep 6a van Paus Johannes School staat stil bij 'Plastic Soup'

SINT PANCRAS Leerlinge Lisa Vooijs uit groep 6A van de Paus Johannes School in Sint Pancras heeft afgelopen week een informatieve spreekbeurt gehouden over de 'Plastic Soup'. Maar het hield niet op bij een spreekbeurt van de betrokken, milieubewuste scholiere, ze ging ook samen met haar klasgenoten naar buiten om zwerfafval op te ruimen.

In de oceanen en zeeën drijft steeds meer plastic afval. Dit komt van afval wat mensen op straat weggooien, visnetten die achterblijven, maar ook door het wassen van synthetische kleding of door je tanden te poetsen. Al deze verschillende soorten plastic vormen samen in de zeeën en oceanen de plastic soep. Het doel van Lisa's spreekbeurt was om de leerlingen iets te vertellen over zwerfafval en de 'Plastic Soup', de gevolgen ervan. Ook wilde ze samen met haar klasgenoten oplossingen verzinnen voor in de eigen omgeving en gaf Lisa, die vandaag (31 maart) 10 jaar wordt, tips hoe je zwerfafval kunt verminderen.

Lisa's klasgenoten, juf Hester en een aantal ouders hebben Lisa vervolgens geholpen met het opruimen van het zwerfafval in de omgeving van de school. "De opbrengst was een aantal volle vuilniszakken," laat Lisa's moeder Kim weten. De prikstokken die gebruikt zijn bij deze actie zijn door de Gemeente Langedijk beschikbaar gesteld. De Plastic Soup Foundation bedankt de leerlingen voor hun inzet door middel van een flyer en mooie ansichtkaart.

"Samen met EkoPlaza uit Alkmaar is er door de familie Vooijs ook een actie bedacht om op een leuke manier kinderen te laten kennismaken met een herbruikbare drinkbeker. Deze kunnen de kinderen op school gebruiken, maar ook thuis en bij de sportvereniging. Lisa: "Met het gebruik van een herbruikbare fles zoals de Dopper wordt onder andere de plastic soep in de oceanen tegen gegaan. De Dopper kan namelijk, in tegenstelling tot PET-flessen, steeds opnieuw gebruikt worden." Daarnaast gaat er per verkochte Dopper 5 procent naar goede doelen. Met behulp van deze projecten worden waterpompen en veilige sanitaire voorzieningen aangelegd. "Als het aan Dopper ligt leven we straks in een wereld waar mensen zich bewust zijn van het milieu, waar we actief de hoeveelheid single-use plastic afval verminderen en waar iedereen, dicht bij huis en ver weg, toegang heeft tot veilig drinkwater."