• Fred Rodenbach en Bert Speulman zijn blij dat eind 2019 naar verwachting gestart kan worden met de aanlegwerkzaamheden.

    Ineke Vroling
  • Geestmerloo zoals het eruit gaat zien

    Ineke Vroling

Groen licht Geestmerloo

Ruimte voor natuur en eeuwige rust

Ineke Vroling

KOEDIJK Het recreatieschap Geestmerambacht krijgt er een nieuwe bestemming bij. Op 15 mei was de officiële en feestelijke contractondertekening voor Natuurpark en Natuurbegraafplaats Geestmerloo in het recreatiegebied Geestmerambacht. Dit vond plaats in het groen, door Jasper Nieuwenhuizen, voorzitter van Recreatieschap Geestmerambacht en Alexander van der Pijl, de ondernemer van de Natuurbegraafplaats. De inrichting van de zuidwestelijke helft van het natuurpark is mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van Provincie Noord-Holland.

GEESTMERLOO "Het belooft een fijn gebied te worden met een natuurbegraafplaats, een natuurgebied en natuurspeelplaats", aldus Fred Rodenbach, een van de projectleiders van recreatiegebied Geestmerambacht. "Sinds 2004 zochten we naar een invulling voor het stuk grond tussen Alkmaar Noord en het Geestmerambacht. In 2014 ontstond het idee om het de functie te geven van een natuurbegraafplaats. Dit zou een goede oplossing kunnen zijn", vervolgt hij. Een samenwerkingspartner werd gevonden in Uitvaartcentrum Dunweg. De nodige bestemmingsprocedures volgden en het bleek mogelijk van het gebied een natuurbegraafplaats te maken. Natuurbegraafplaats Geestmerloo zal het noordoostelijke deel van het terrein pachten voor het natuurbegraven. Mede-eigenaar Bert Speulman: "Met Geestmerloo wordt de eerste natuurbegraafplaats in Noord Holland zo een feit, wat best bijzonder is."

GROEN LICHT De plannen werden gepresenteerd aan de omwonenden en door velen enthousiast ontvangen. De bezwaren die er waren, verklaarde de Raad van State eind 2018 ongegrond. Bert Speulman vertelt hierover: "Dat mensen weerstand voelen is normaal bij grote veranderingen. Het is onduidelijk wat de gevolgen zijn en dit roept altijd vragen op." Rodenbach vult aan: "Het proces vereiste veel geduld. Wij zijn dan ook heel blij met de verkregen toestemming en verwachten dat eind dit jaar de eerste schop de grond in kan."

NATUURBEGRAVEN "Steeds meer mensen kiezen ervoor in de natuur begraven te worden", aldus Bert Speulman. Over de aantrekkingskracht laat hij weten: "Het kent veel voordelen. Zo kunnen mensen vooraf een plek uitzoeken en is er sprake van 'eeuwige grafrust'. Dit betekent dat er eenmalig grafrechten betaald worden. Er is geen sprake van onderhoud voor de nabestaanden. Het enige herkenningsteken (te vinden via GPS) is een houten schijf met eventueel een persoonlijke tekst. Wat mensen ook prettig vinden is dat natuurbegraven milieuvriendelijk is. Een eventuele kist dient van biologisch afbreekbaar materiaal te zijn, evenals de kleding van de overledene. Het is voor velen een mooi idee om midden in de natuur een herdenkingsplek te hebben. Men wordt hier onderdeel van de natuur en het leven eromheen."

INRICHTING Rodenbach: "Geestmerloo is een uniek project, zonder harde scheidingen. In verbinding zijn met de natuur en een plek van rust en ruimte. Waar het mogelijk is om vanuit de stad direct de natuur in te gaan. Om te wandelen of vissen, te spelen of straks een overleden dierbare te bezoeken. Middenin komt een vijver, er is een groot water met eilanden en een losloopgebied voor honden. De buitenranden worden hoog zodat verkeer geen hinder vormt." Hij sluit af: "De cirkel rondom Geestmerambacht wordt hiermee rond, er is straks ruimte voor recreatie en evenementen, maar ook voor een plek van rust."

i www.natuurparkgeestmerloo.nl