• Saskia van Kasteel en Jordy van Eekeren bij het gezinshuis in De Noord

    Lisette Kreijger

Gezinshuis opent deuren

Huiselijke sfeer bieden aan jongeren

Lisette Kreijger

HEERHUGOWAARD Onlangs is het nieuwe gezinshuis 'Zorg van Kasteel' geopend in De Noord, voor jongeren die een steuntje in de rug nodig hebben. "We willen een veilige plek voor ze creëren die zo normaal mogelijk aanvoelt", laat Saskia van Kasteel (29) weten. Samen met haar partner Jordy van Eekeren (35) heeft ze het huis in april opgestart. Ze zijn er zelf ook woonachtig. Zij bieden praktische en/of sociaalemotionele begeleiding aan jongeren die niet meer thuis kunnen wonen, maar nog niet toe zijn aan zelfstandig wonen. Vaak betreft het jeugd uit instellingen. "We gaan naast ze staan, in plaats van er boven. We willen een huiselijke en rustgevende situatie tot stand brengen" aldus Saskia, die samen met Jordy 24/7 bereikbaar is voor de jongeren.

De begeleiding is individueel gericht. "We zijn een out of the box gezinshuis", laat Saskia weten. "De meeste gezinshuizen zijn voor jonge kinderen, maar wij richten ons op de leeftijd 16 tot 23. We hebben gemerkt dat er weinig doorstroomplekken zijn voor kinderen vanuit instellingen, er zijn weinig plekken zoals deze. Vandaar dit initiatief." De twee richten zich vooral op hechtings-en gedragsproblematiek. Saskia: "Daarbij vinden we de intrinsieke motivatie van de jongere belangrijk. Hij of zij moet wel zélf in het huis geplaatst willen worden." Saskia heeft, mede door haar eigen ervaring in de zorg, vaak gezien dat kinderen verkeerd geplaatst werden, met name in grote instellingen. En daardoor niet de juiste begeleiding en ondersteuning kregen. "Wij hebben daarom het besluit genomen voor onszelf te gaan werken en dit gezinshuis op te starten", aldus Saskia. "Want we dachten, het moet anders kunnen, persoonlijker! Bij ons weten jongeren meteen waar ze aan toe zijn. We kunnen nu onze eigen visie volgen en dat levert ook meer op!" Zij en haar partner merken dat er in formele zorginstellingen veel binnen lijntjes en kaders gewerkt wordt. Ze zijn van mening dat de manier waarop zij werken, kleinschaliger en minder massaal, veel effectiever is, minder klinisch. De twee hebben momenteel zes jongeren in het huis wonen (dit is gelijk ook het maximum).

AFFINITEIT Beiden geven aan affiniteit te hebben met de doelgroep. "Ik heb in de jeugdzorg, psychiatrie en gehandicaptenzorg gewerkt", vertelt Saskia. Ze vindt het leuk dat ze met deze leeftijdsgroep in discussie kan gaan en ze kan ondersteunen in hun weg naar volwassenheid. Ze vervolgt: "Ze worden vaak aangemeld door een voogd. Ouders kunnen bijvoorbeeld niet meer voor ze zorgen." Jordy geeft aan: "We hebben bewust voor deze leeftijd gekozen, vooral omdat deze doelgroep ons ligt", vertelt hij. Zelf heeft hij ervaring als sportdocent in een jeugdgevangenis en als pedagogisch begeleider in een gesloten jeugdinstelling. Daar heeft hij veel ervaring opgedaan. Saskia stipt aan: "We ondersteunen waar nodig, maar we zijn geen vervangende ouders."

REGELS De jongeren krijgen in het huis veel eigen verantwoordelijkheden. Maar er gelden wel regels in het huis. De bedoeling is dat het zoveel mogelijk op een normaal gezin lijkt: afspraken, normen en waarden, sociale contacten. "Ze krijgen hier wat zakgeld, maar we stimuleren ze om ook een baantje te zoeken", aldus Saskia. Ze vervolgt: "Het zijn jongeren die veel meegemaakt hebben. Ze hebben dikwijls weinig structuur meegekregen van huis uit." Jordy: "Wij begeleiden ze erin om dat weer op de rails te krijgen." Dit gebeurt middels een begeleidingsplan. "Daarin staat wat zij nodig hebben, maar ook wat wij van ze verwachten." Dit in samenwerking met een gedragswetenschapper.

STRUCTUUR De initiatiefnemers stimuleren de groep dus in het hebben van een goede dagstructuur, en ze hebben gemerkt dat de rustgevende huiselijke sfeer een positieve uitwerking heeft. Eén van hen is vanuit zichzelf sinds hij in het huis verblijft altijd vroeg uit de veren, en gaat elke dag gemotiveerd naar zijn werk zonder dat hij daarin extra sturing nodig heeft.

ACTIVITEITEN Er worden vaak activiteiten gedaan met elkaar. Saskia hierover: "Volgende week gaan we een dagje naar Walibi met zijn allen. We hebben een zwembad gekocht voor in de tuin, en soms organiseren we een beautydag."
Er gelden echter wel enkele contra-indicaties : "Onze expertise ligt slechts op bepaalde vlakken. Daarom volgt van te voren een soort intake, waarbij gekeken wordt of het voor beide kanten passend is" aldus Jordy. De tijd dat iemand in het huis mag verblijven wordt op de persoon zelf afgestemd.
Het huis telt diverse kamers (iedere jongere heeft zijn/haar eigen kamer) en heeft een grote tuin met momenteel veel bloemenpracht, dit dankzij tuinvrouw Ellen Kerk. De twee oprichters zijn nog op zoek naar een vrijwilliger die het leuk vindt om te koken met de jongeren. "Iemand die van koken af weet, en weet hoe hij of zij dat aan een kind moet uitleggen", voegt Saskia toe. Aanmelden hiervoor kan via: saskia@zorgvankasteel.nl

Voor meer informatie: www.zorgvankasteel.nl