• Op de markt is overigens ook biologische compost te verkrijgen, zoals bij Tardy BV in Castricum. Beter voor bodemleven, insecten, vogels en milieu.

    Tardy BV

Gebruik vervuilde compost 'noodzakelijk kwaad' volgens gemeenten Heerhugowaard en Langedijk

REGIO Gemeenten zoals Alkmaar, Heerhugowaard, Bergen, Uitgeest, Castricum, Heiloo, Langedijk, Oostzaan en Wormerland blijken vervuilde compost uit te delen en te gebruiken. Dat er plastic in de grond gaat is 'een noodzakelijk kwaad' laat hun gemeenschappelijke woordvoerder Jasper Nieuwenhuizen weten aan NH Nieuws. "Het is een resultaat dat je eigenlijk niet wil", zegt hij. 

De vervuilde compost dan maar helemaal niet meer gebruiken, zou geen optie zijn. "Dan zet je het hele afvalsysteem op de kop en wordt het duurder." Dat het uiteindelijk nog meer gaat kosten om al het plastic te saneren, wordt erkend maar is nu een 'hiccup in de transitiefase'. De bedoeling is om met de Keurcompost een stap te zetten naar een circulaire economie.


ONDERZOEK NH Uit onderzoek van NH Nieuws blijkt dat veel gemeenten met plastic vervuilde compost verstrekken en vaak ook zelf gebruiken. Zeker negentien gemeenten kopen compost in die afkomstig is van HVC. De afvalverwerker zelf geeft toe niet de hoogst mogelijke kwaliteit te kunnen verstrekken. Bij de HVC-vestiging in Purmerend is geïnvesteerd in een nieuwe zeef die enkele tonnen heeft gekost. Hiermee zou de kwaliteit van het compost moeten worden verbeterd. Het is alleen niet uit te sluiten dat er nog steeds plastic in het eindproduct blijft zitten. Eind dit jaar wordt de nieuwe zeef geplaatst. Bekijk hier de video (in artikel) van NH Nieuws. 

BIOLOGISCHE COMPOST Op de markt is overigens al biologische compost te verkrijgen. Zoals bijvoorbeeld bij Tardy B.V. in Castricum, al 35 jaar producent van biologische compost met ziekte-werende eigenschappen. Beter voor het bodemleven en micro-organismen, beter voor insecten en vogels, water en milieu. Ook particulieren kunnen hier terecht; de minimale afname is een tas van 40 liter.