• Een van de sprekende foto's uit de FloJa kalender.

    Ed Peeters

FloJa kalender ziet het levenslicht

Trots. Dat is wat André en Paulien zijn op de eerste FloJa kalender. "Het is gewoon in dit ene woord samen te vatten wat ik ervaar als ik naar dit kunststukje kijk. Onze eerste FloJa kalender met ontroerend mooie kinderfoto's van onze vriend en fotograaf Ed Peeters. Dit is het echte Malawi zoals wij het iedere dag zien en wat voor de mensen beeldend is samengevat in twaalf maanden."

Fotograaf Ed Peeters runt met zijn vrouw Carmen op een uurtje rijden van stichting FloJa Malawi een lodge. André en Paulien(Pien): "Hij maakt van ogenschijnlijke alledaagse situaties, ongekend sprekende plaatjes. Vanuit zijn collectie hebben we gekozen voor foto's van kinderen uit Malawi, met daartussen een aantal 'eigen' FloJa-kinderen. De FloJa kalender kost 19,50 euro (exclusief verzendkosten) De opbrengst van de kalender komt ten goede aan de FloJa Malawi en Ngara primary school-projecten. Een kalender bestellen kan via www.flojamalawi.nl/kalender.

AVONTUUR Maar naast de realisatie van de kalender, zijn Pien en André ook druk bezig met 'hun' kleuterschool en dagopvang. Voormalige verpleegkundige Pien wilde al van jongs af aan ontwikkelingswerk doen. In 2010 verbleef ze op Haïti voor de stichting Hart van Haïti. Ze keerde er meerdere malen, ook samen met André, terug om te helpen. De wens om iets voor anderen te betekenen en de hang naar avontuur zorgden er uiteindelijk voor dat het stel twee jaar geleden in Malawi terecht kwamen. De stichting FloJa Malawi is opgezet door Floor en Jan uit Drunen. Zij runden een dagopvang voor kwetsbare kinderen uit de omgeving van het dorp Ngara in het noorden van Malawi. In maart 2016 vertrokken de Alkmaarders naar het Afrikaanse land om de opvang te runnen. Dit doen ze tot op de dag van vandaag met veel plezier. "FloJa Malawi is een kleuterschool met ongeveer negentig kinderen in de leeftijd van 3 tot en met 6 jaar. Wij zetten ons in om een duurzame bijdrage te leveren aan de bevolking door educatie, voeding en gezondheidszorg te bieden aan kwetsbare kinderen en hun omgeving, waarmee ze een stevige basis hebben voor een kansrijke toekomst." De school wordt onder toezicht van de Alkmaarders grotendeels geleid door lokale medewerkers.

PRIMARY SCHOOL Sinds enige tijd is naast de de kleuterschool en opvang ook het Ngara Primary School Project door André en Pien in het leven geroepen. Het stel wil samen met de plaatselijke bevolking er voor zorgen dat het vervolgonderwijs na de kleuterschool goed geregeld is. "De community is de eigenaar van de Ngara F. Primary School en moet voor alle faciliteiten zorgen. De bijdrage van de overheid is minder dan 1 euro per kind per jaar. Dit is natuurlijk veel te weinig om de kinderen goed basisonderwijs te bieden. Om vooruit te komen en onafhankelijk te kunnen zijn is een goede basis noodzakelijk. Wij gaan daar, samen met de gemeenschap iets aan doen." Vooral het feit dat de Nederlanders dit samen met de community doen is belangrijk. "Het zorgt voor brede draagkracht, grote bijdrage en gezamenlijke trots van de community. Daarnaast tonen de dorpelingen aan dat ze een enorme bereidheid hebben om dit project te doen slagen en dat ze hun kinderen echt een goede toekomst toewensen." Voor een kans van slagen zijn financiële middelen nodig. "Of u nu veel kunt missen of slechts een beetje, alles is welkom! Op www.ngaraprimaryschoo.org en www.flojamalawi.nl vindt u meer informatie over onze projecten en de mogelijkheid van (financiële) ondersteuning. Laten we er met zijn allen een groot succes van maken!"

Pien en André zijn heel blij dat ze met FloJa Malawi en het nieuwe project iets kunnen betekenen voor het dorp Ngara. "Dat geeft een dankbaar gevoel. We zijn echt een soort dorpsgenoten geworden."