• Ineke Vroling

Expositie Sint Jansmuseum

LANGEDIJK Geïnteresseerden in het onderwijs van vroeger, zijn vanaf nu tot het eind van het jaar welkom in het Sint Jansmuseum in Kloosterhof. Een aantal ontvangen schenkingen na de sluiting van de Mariaschool in Noord-Scharwoude vorig jaar vormde de aanleiding voor de makers.

Ineke Vroling

OBJECTIEF VERHAAL Computer, mobiel en tablet waren nog verre toekomstmuziek. Ooit was het namelijk de tijd van de kroontjespen en houten schooltas. Voor sommigen moeilijk voor te stellen, voor anderen een feest der herkenning. Een van de makers, Jan Zuurbier, vertelt over de tentoonstelling: "Als museum proberen we een zo goed mogelijk objectief verhaal neer te zetten over het onderwijs van weleer. De bezoeker kan het dan verder zelf invullen, iedereen heeft tenslotte een andere beleving van zijn schooltijd." De expositie gaat met name over het basisonderwijs in het midden van de 20e eeuw. Er is aandacht voor de ontwikkeling van het landelijk onderwijs en dat van de Langedijker scholen in die tijd. Daarnaast worden er oude klassenfoto's getoond van de voormalige Paulus mavo in Noord-Scharwoude.

TE ZIEN De collectie is gevuld met objecten uit heel Nederland, zowel van openbare scholen als die met een religieus karakter. Oude foto's, strips, prenten, rapporten, leermiddelen, voorbeelden van schrijfmethodes en meubilair. De non achter haar lessenaar en het ouderwetse schoolbankje. En wie is niet groot geworden met het leesplankje? Te zien zijn zowel de landelijk bekende versie van M.B. Hoogeveen met de woorden 'aap, noot, mies' als de katholieke variant van de Tilburgse Frater E. Becker, beginnend met 'aap, roos, zeef'.

HERINNERINGEN Jan over het onderwijs toen hij jong was: "Orde en netheid stond voorop, afkijken en samenwerken was met de schoolbanken van toen gemakkelijk. Dat was soms handig, maar je moest natuurlijk niet betrapt worden. Het ging er streng aan toe. Zo was ik zelf links, maar moest rechts leren schrijven." Hij vervolgt: "Onderwijs was in die tijd veelal 'aanschouwend'. Door middel van schoolplaten met illustraties werden de kinderen onderwezen in vakken als aardrijkskunde, geschiedenis en kennis van de natuur." Diverse platen zijn aanwezig op de expositie, zoals een getekend verhaal bedoeld om de kinderen woorden te leren maken. Ook kunnen bezoekers bijzondere platen van de sacramenten en de reizen van de apostel Paulus bekijken, gebruikt in het katholiek onderwijs van weleer.

OPENINGSTIJDEN Het Sint Jansmuseum is op donderdag en zondag van 13.00 uur tot 16.00 uur en op afspraak geopend voor belangstellenden. Het museum is individueel te bezoeken en met een groep. Het geeft een bijzondere kijk in het religieuze, sociale en culturele leven van de mensen in West-Friesland. Met name het Langedijker leven en de geschiedenis van het gebied.

i Dorpsstraat 516, Noord-Scharwoude.
museum@sintjandedoper.nl 06-376 096 84