• Toekomstige waterberging wijdewormeroktober 2006

    Cees de Gooijer

Expositie over strijd tegen water

HEERHUGOWAARD In het kantoor van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is tot 15 juli een tentoonstelling te zien. Deze gaat over het eeuwenoude watererfgoed: molens, gemalen, dijken en sluizen. Al die monumenten zijn onderdeel van het Noord-Hollandse DNA en maken het waterverhaal zichtbaar en tastbaar.

Deze tentoonstelling zet acht objecten centraal met foto's, maquettes en voorwerpen. Van de windmoter Hercules tot gemaal Lely. Ook het publiek wordt gevraagd welke molen, sluis of ander watererfgoed object in het Noord-Hollandse landschap favoriet is. Ons watererfgoed vertelt het verhaal van de strijd tegen het water. Voor 2019 bereidt het hoogheemraadschap een top 10 met iconisch watererfgoed voor.

Op de expositie zijn bijvoorbeeld foto's te zien van de Hercules, een windmoter uit 1922 van Amerikaanse makelij in de Zaan. De Hercules bemaalde de Kalverpolder ten oosten van Zaandijk. Ooit stonden er tientallen windmotoren in Noord-Holland. Alleen de Hercules bleef over.

De expositie is te zien tijdens kantooruren in het kantoor van het hoogheemraadschap aan het Stationsplein 136 in Heerhugowaard.