• Zelfportret van Forrer.

    Theo Forrer

Expositie met werk van Theo Forrer bij galerie Kraayeveld

NOORD-SCHARWOUDE Uit het oog, maar niet uit het hart. Dat geldt ook voor een kunstenaar als Theo Forrer (1923 - 2004). Ooit exposeerde hij in het Stedelijk Museum en museum Fodor Amsterdam en het Frans Halsmuseum in Haarlem (1979), maar afgezien van wat kleinere exposities daarna is zijn werk sinds 2001 nauwelijks nog te zien geweest. Hier komt deze week verandering in: bij Galerie Ronald Kraayeveld in Noord-Scharwoude wordt zaterdag 24 februari een expositie met werk van Forrer geopend.

De tentoonstelling toont een selectie uit het werk van Forrer waaruit duidelijk wordt hoe hij met absurdistische, soms zelfs surrealistische humor de Japanse bezetting en de daarmee gepaard gaande ellende in het voormalig Nederlands Oost-Indië van zich afschilderde. Theo Forrer werkte aan de Birma-spoorlijn en in de kolenmijnen bij Fukuoka op het eiland Kyushu. Hij raakte daarbij verlamd en bijna blind. Amerikaanse legerartsen stuurden hem na de Japanse capitulatie met de eerste boot naar Nederland, een land waar hij nooit eerder was geweest. Eenmaal hersteld, ging hij in Nederland door waarmee hij in het vroegere Oost-Indië al was begonnen: tekenen en schilderen. Dat zou hij blijven doen tot zijn overlijden in 2004.

De opening van de expositie vindt zaterdag 24 februari om 15.00 uur plaats. De tentoonstelling loopt nog tot en met maandag 2 april (Tweede Paasdag). Galerie Ronald Kraayeveld bevindt zich aan Dorpsstraat 625 in Noord-Scharwoude. De galerie is geopend van donderdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.30 uur en op telefonische afspraak op nummer 0653 736419. Op galeriekraayeveld.nl/wordpress/ is meer informatie te vinden over de kunstgalerie. De galerie heeft naast de nieuwe expositie ook etsen, zeefdrukken, litho's, giclées, gouaches en olieverfschilderijen van onder anderen Ad Arma, Ada Breedveld, Rob Clous, Willem van Dok, Henk Helmantel, Laetitia de Haas, Leentje Linders, Dirk Oudes, Michiel van Overbeeke, Theresia Prud'homme de Lodder, Jaap Sax, Selwyn Senatori, Pierre Struys, Jaap Tol, Hans Wap en Ans Wortel in stock.