• Thema Grease.

    Henk Wilbrink
  • Thema Junglebook.

    Henk Wilbrink
  • Thema Chinatown.

    Henk Wilbrink

Gondelvaart Koedijk vormt bonte stoet over Noordhollands Kanaal

KOEDIJK Bent u er zaterdag 17 augustus ook weer bij? Het spektakel dat Koedijk elk jaar op de kaart zet, beleeft zijn 56ste editie, de Gondelvaart! Gewone dekschuiten veranderen dan in complete toneelvoorstellingen die samen een varende optocht vormen op het Noordhollands kanaal. Bij goed weer verwacht de organisatie zo'n 40.000 belangstellenden.

Ed Schut

Een gesprek met twee groepen gondelbouwers. De Handige Harries vertegenwoordigen de jeugd, met een leeftijd tussen de acht en vijftien jaar, de bouwgroep Hans Bloothoofd CS zijn de oudgedienden, allemaal vijftigers. Beide groepen zetten zich in om er ook dit jaar weer iets moois van te maken. Of ze ook een prijs winnen, is bijzaak. "Als je maar lol hebt", zeggen ze allebei.

De zusjes Caitlin (13) en Fenne (11) Bergen hebben min of meer de leiding over de Handige Harries, die bestaan uit vijftien kinderen. Caitlin: "Ik doe dit al voor het vierde jaar, Fenne voor het derde, vandaar. Maar we worden goed begeleid door Taco, een van de volwassenen, en we krijgen veel hulp van al onze ouders." In voorgaande jaren waren ze succesvol met Sjakie en de Chocoladefabriek en Grease (zie foto). Het thema dat ze voor dit jaar bedacht hebben is Mama Mia. Fenne: "We laten een medley horen van liedjes. Niet de liedjes van ABBA, maar die van de film." Caitlin: "We hebben er drie gekozen: Dancing Queen, Supertrooper en natuurlijk Mama Mia. Daar hebben we een dansje bij bedacht." De achtergrond van de gondel hebben de kinderen zelf ontworpen, gebouwd en geschilderd. Caitlin: "Het is een mooie, grote kerk, een huisje en in het midden, heel groot, een ondergaande zon." Fenne: "Met voorop het logo van Mama Mia, een vrouw, en als we voorbij gevaren zijn zien de mensen aan de dijk heel groot 'The End'." De gondel wordt verder opgesierd met een heleboel paarse, Griekse bloemen, die de kinderen van vliegerpapier hebben gemaakt. Voor de veiligheid varen er twee ouders mee. Caitlin: "En iedereen op de boot moet een zwemdiploma hebben. We kunnen geen zwemvesten over onze mooie kleding aantrekken." Die kleding bestaat dit jaar uit gehuurde glitterpakken, en wie iets anders aantrekt, haalt dat van de Kringloop Langedijk. Als op zaterdag de laatste hand aan de gondel wordt gelegd, komen in het aan de dijk gelegen huis van Caitlin en Fenne een heleboel familieleden en vrienden samen om lekker te eten. Caitlin: "Hartstikke gezellig natuurlijk, maar ook wel eens stressvol. Ik moet dan namelijk ook nog iedereen die op de gondel meegaat, schminken." Fenne: "En we oefenen dan ook het dansje nog eens voor het laatst. Vooral de kinderen van acht jaar zijn dan hartstikke zenuwachtig."
Bouwgroep Hans Bloothoofd CS bouwt in een lekker koele schuur die hun al sinds mensenheugenis beschikbaar wordt gesteld door een plaatselijke tuinder. Na rijp beraad hebben zij dit jaar gekozen voor Queen. Hans Bloothoofd, onbetwist naamgever en woordvoerder: "We zijn al een jaar of twintig met een vaste groep van negen man. Op ons zeventiende begonnen, doen we dit jaar voor de 35ste keer mee." Dit jubileum doet de mannen niet veel. "Hooguit halen we een extra kratje bier." Bier is duidelijk een steeds terugkerend motief bij de mannen. Hans: "We beginnen altijd eind mei met bouwen omdat de supermarkt dan een aanbieding heeft. In het begin haalden we 100 kratten, nu we wat ouder zijn blijven we steken op 60." De Queengondel belooft wat. Er zal een medley klinken van Radio Gaga, We Will Rock You en Another One Bites The Dust. Twee grote, gouden kronen, een witte piano, een poster met 'We are the Champions of the World'. In het midden heel groot de vier koppen van de bandleden geschilderd in de trant van Andy Warhol. Daar bovenuit het zeven meter hoge, iconische silhouet van Freddie Mercury, aan het eind van de boot de tekst 'We Will We Will Rock You'. Hans: "Die zeven meter is nog niks. We hebben ooit de Eiffeltoren achttien meter hoog gebouwd." De kostuums worden altijd gemaakt door Mieke van Disco & Zo, de vrouw van een van de jongens. Het mooiste wat ze ooit gebouwd hebben? "Dat is zonder twijfel de Zeeuwse Watersnoodramp van 1953. Er waren mensen op de dijk die huilend wegliepen. Ook een komische noot: we hadden een half paard gebruikt, die lag zondag bij het opruimen nog in het water. Toen werd de dierenambulance gebeld dat er een paard verzoop."