• V.l.n.r.:Ernst de Leeuw, Theo Olthuis en Bibi Overbeek op harp.

    Cultureel Café Cool

Ernst de Leeuw wint Dichtwedstrijd Cultureel Café Cool

HEERHUGOWAARD Tijdens een druk bezocht Cultureel Café Cool te Heerhugowaard op zaterdag 21 april zijn de prijswinnaars van de Dichtwedstrijd Cultureel Café bekend gemaakt met als thema 'Cultuur is mensenwerk'. De derde prijs ging naar Nina Barhorst met haar gedicht 'Wat verloren gaat'. Een ode aan de Dikke van Dale. De tweede prijs was het gedicht van Jan Tamis, die het thema als titel gebruikte voor een kijk op de mogelijkheden van het mens zijn in al zijn facetten. De winnaar is Ernst de Leeuw met het gedicht Staand applaus. De Cool-theaterbonnen werden, voorzien van lovende woorden, uitgereikt door Theo Olthuis.

Het gedicht van Ernst, die het schreef naar aanleiding van het bezoek aan een voorstelling in Cool en de reactie op wat hij meemaakte: 

STAAND APPLAUS 

Als het stuk is afgelopen, de acteurs zichzelf weer zijn, ze hand in hand naar voren komen, zo naast elkaar en op een lijn.

Ze bij het buigen en weer opzien, ze dankbaar en verwachtingsvol nogmaals buigen en verdwijnen, als de laatste actie na hun rol.

Dan willen zij het van ons horen. om waardering zal het gaan. zal de zaal met verve klappen? Zal de zaal al snel gaan staan?

Haar emotie is de drijfveer. Men klapt, roept en fluit spontaan. Het ontroert me als zo'n eer, gaat naar de mensen die daar staan.

©Ernst de Leeuw