• Jan Zutt tijdens zijn bezoek aan Ghana in 1975. Het hele dorp liep uit voor zijn komst.

    HospitaalBroeders

Erfenis pastor Jan Zutt goed besteed

NOORD-SCHARWOUDE Wijlen pastor Jan Zutt, geboren Waarlander en onder meer actief geweest als kapelaan in Noord-Scharwoude, Haarlemmerliede-Spaarndam en Purmerend, heeft een bedrag nagelaten aan HospitaalBroeders. Zijn hart lag in Ghana. Met zijn nalatenschap heeft HospitaalBroeders een kliniek in dit land kunnen openen.

Bibejan Lansink

Mensen steunen in moeilijke tijden: dat was de missie van Jan Zutt. Met zijn nalatenschap heeft HospitaalBroeders die missie kunnen voortzetten. In het dorpje Oseikojokrom, in het westen van Ghana zijn net een gloednieuwe apotheek én een medisch laboratorium geopend. Volledig mogelijk gemaakt met de nalatenschap van gepensioneerd-pastor Jan Zutt. Het zou hem met blijdschap hebben vervuld: na een bezoek aan Ghana bleef hij de rest van zijn leven geïnspireerd door de warme manier waarop de Ghanezen in het leven staan.

Een heel dorp dat uitloopt voor jouw komst. Palmwijn en spijzen die worden aangerukt. Dansende en zingende vrouwen en kinderen, mensen die nooit eerder iemand met een lichte huidskleur hadden ontmoet, en je willen aanraken: het moet veel indruk hebben gemaakt op Jan Zutt. In 1975 trok hij zes weken lang in een oud Kevertje door het land. Zutt, toen kapelaan in Purmerend, was daar met een bevriend onderwijzer op uitnodiging. Ze bezochten er vele afgelegen bergdorpjes. Zijn levensmotto was 'vier het leven'. Als dat ergens weerklank vond, was het wel daar, in Ghana. Voor 'mensen-mens' Jan waren zijn bezoeken aan de diensten in Ghana zeer inspirerend. Er werd geklapt en gezongen: het was er één vrolijk samenzijn. In de Noord-Hollandse parochies die hij leidde, probeerde hij anderen zoveel mogelijk bij de kerk te betrekken. 'De kerk zijn we samen', vond hij. Die warme benadering had hij in zijn eigen leven gemist. Jan verloor zijn moeder toen hij 3 jaar oud was; 13 jaar later overleed ook zijn vader. Voor zijn verdriet daarover was geen ruimte. Troost en steun bieden aan anderen in moeilijke tijden zou zijn levensmissie worden. Die steun bood hij niet alleen met een luisterend oor, maar ook met tientallen donaties aan de HospitaalBroeders, die zich voor gezondheidszorg en onderwijsprojecten in de armste landen van Afrika inzetten. De organisatie paste bij hem omdat het een kleine organisatie is die hele concrete projecten realiseert - en dan ook nog in het land dat hij zo'n warm hart toe droeg, Ghana, sprak hem aan. Jan Zutt, die tot op hoge leeftijd ontspanning vond in het kweken van druiven, overleed twee jaar geleden op 87-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Misschien was hij er als bescheiden man die niet graag op de voorgrond trad een beetje verlegen mee geweest, maar op de gevel van het laboratorium dat er dankzij hem staat, prijkt een plaquette met zijn naam.

Benieuwd naar alle projecten die er dankzij gulle donateurs als Jan Zutt zijn gekomen? Lees meer op www.hospitaalbroeders.nl/warmhart. Met het bedrag dat Ruth Schnabel, voormalig maatschappelijk werkster in de Haagse Schilderswijk, naliet, bouwde HospitaalBroeders (samen met Wilde Ganzen) een opvanghuis voor straatkinderen in Malawi.