• De 100-jarige Henk Schoonderwoert aan stoot bij het biljarten

    Theo Annes

Eeuweling Henk Schoonderwoert nog steeds actief

LANGEDIJK "Een aimabele man, die duidelijk zegt waar hij voor staat. Het is een man van de wereld." Henk Westerink, ex-directeur van het Horizon Zorgcentrum, spreekt vol lof over de heer Schoonderwoert, bewoner van het Horizon, die daar op 5 maart zijn 100e verjaardag vierde. Henk, zo is zijn voornaam - hij wil absoluut geen 'ome Henk' genoemd worden, wat eerder eens voorkwam - , laat al het feestgedruis rustig over zich heen komen.

Lisette Kreijger

Hij wordt bezocht door loco-burgemeester Jasper Nieuwenhuizen die hem interviewt.

"Ik sta er niet bij stil, het overkomt je" zegt de 100-jarige, refererend aan zijn hoge leeftijd. In 1919 werd hij in Amsterdam geboren. Hij ziet er nog heel kwiek uit en is nog behoorlijk helder van geest . "Daar mag ik heel dankbaar voor zijn", zegt hij.

ACTIEF De eeuweling is altijd erg actief geweest en vandaag de dag nog steeds; hij noemt zichzelf dan ook "een druk baasje". Hij heeft veel werk in de verslaggeving gedaan: 32 jaar voor de krant Het Vrije Volk, en 15 jaar voor de NOS langs de lijn. Henk vertelt: "15 jaar lang zat ik iedere zondag in Hilversum. En af en toe maakte ik een reportage als er een belangrijke korfbalwedstrijd was." In Amsterdam-Oost en Eindhoven speelde hij zelf bij korfbalverenigingen. Hij was heel gedreven in deze sport: "Vanuit Amsterdam reisde ik drie seizoenen lang helemaal met de trein naar Eindhoven om daar een ploeg te trainen."

FANATISME Ook werkte hij nog 14 jaar voor de Huuradviescommissie. Zijn fanatisme is duidelijk merkbaar: "Als ik ergens aan begin, dan wil ik het ook goed doen. En dan probeer ik eruit te halen wat er in zit." Misschien is dat het geheim om 100 te worden?
Dieptepunt: in 1945 maakte hij de hongerwinter mee in Amsterdam die hij maar net overleefde.

AMBITIE Hij was een fervent danser gedurende zijn leven, hij rolde er min of meer in: "Ik heb 28 jaar lang gedanst hier in Langedijk, dat was ik nooit van plan. Ik was ook niet van plan om wedstrijddanser te worden. Dat komt dan een beetje over je heen hè, dat zijn dingen die ik nooit direct ambieerde." Samen met zijn vrouw (overleden in 2016) heeft hij geruime tijd zelf ook nog les gegeven. "Twee jaar geleden ben ik er eigenlijk pas mee gestopt. Ik heb daar een grote vriendenkring aan overgehouden, en we laten elkaar niet los dat is heel prettig."

Op het kastje prijkt een mooie bos bloemen, die hij kreeg van deze dansvrienden/oud-leerlingen.

BILJART Dansen doet hij weliswaar niet meer, maar een nieuwe hobby heeft zich aangediend. Dit jaar is Henk gestart met biljarten. "We beginnen om 2 uur tot ongeveer 5 uur, dus dat is een lekkere lange middag. Ik verveel me hier nooit. Als het mooi weer is ga ik een uurtje lopen. Ik lees m'n krant, ik lees boeken. En ik zit iedere dag een uur op de hometrainer."