• Twee kinderen uit groep vijf die blij zijn met de Kinderkrant

    Lisette Kreijger

Eerste Kinderkrant in HHW

HEERHUGOWAARD De leerlingen van groep 5 van de Zonnewijzer zijn blij met het eerste exemplaar van de lokale gratis Kinderkrant. De krant, genaamd 'Jong HHW', werd op donderdag 16 mei uitgereikt op de school door wethouder John Does. 230 kranten werden uitgedeeld aan leerlingen en leerkrachten. "Een hele grote eer, en ik ben heel trots dat wij als eerste gemeente in de regio de Kinderkrant tot stand hebben laten komen" aldus de wethouder.

Lisette Kreijger

De leerlingen zijn enthousiast over de krant. "De volwassenenkrant was iets te moeilijk voor mij. Deze krant is meer voor mij, en niet voor mijn ouders", zegt Iris uit groep 5. Klasgenootje Marita vult aan: "Ik vind het heel goed dat er een kinderkrant is. Sommige kinderen houden niet zo van lezen, maar deze krant is leuk en beter dan de grote mensenkrant!" Wat willen jullie graag terugzien in de krant? "Welke leuke dingen er in de buurt gedaan worden, en welke boeken er uit zijn gekomen", zegt Marita. Ook de spellen en raadsels blijken erg populair.


DOEL Over het doel van de krant vertelt initiatiefneemster Miranda Loonstra: "De krant heeft meerdere doelen. Onder andere dat kinderen met meer plezier gaan lezen. Het zijn allemaal verhalen in een lettertype dyslexie, dus tevens geschikt voor de kinderen die moeite hebben met lezen."
VERBINDING "De krant zorgt ervoor dat kinderen meer verbonden zijn met de wijk, maar ook met elkaar. Dus als je, zoals in de eerste krant wordt genoemd, bijvoorbeeld autisme hebt. Wat betekent dat dan en waar kan iemand anders rekening mee houden? En op die manier kun je ook begrip en bewondering voor elkaar krijgen, of elkaar inspireren."
Wie krijgen de krant allemaal? "Dat zijn alle leerlingen van groep 5 tot en met 8 van de basisscholen in Heerhugowaard", vertelt Miranda. "Ze krijgen de krant tien keer per jaar met uitzondering van de zomermaanden."

IDEE Hoe kwam initiatiefneemster Miranda op het idee? "In 2017 las ik een advertentie op Facebook vanuit Rotterdam. De Kinderkrant was daar al vanaf 2010, gestart door Angelique van Tilburg. De advertentie luidde: 'Vind je dat kinderen de toekomst zijn? Wil je iets doen voor je eigen regio?'" Miranda, die als ZZP-er al heel veel schreef, dacht: dit is tof. Dan kan ik én schrijven en ook met kinderen werken, ik moet hier snel bij zijn, dit is zo fantastisch! Ze schrijft alle artikelen voor de krant zelf. "De kinderkrant is er in Rotterdam, Heerhugowaard en Haarlem", voegt ze nog toe. En: "De leerlingen mogen tips over de inhoud bij mij aandragen. De gemeente kan óók onderwerpen aandragen. Ze willen bijvoorbeeld weten hoe leerlingen over afval denken." Miranda geeft aan de gemeente erg dankbaar te zijn dat het idee van de Kinderkrant door het college is gekomen.

LEEFBAAR Voor de eerste uitgave interviewde ze burgemeester Bert Blase én de leerlingen. Hier kwam een rijk gevulde pagina uit voort met allerlei tips van leerlingen om Heerhugowaard leefbaarder te maken.

Leerling Marita heeft tot slot nog een opmerking: "Het zou wel leuk zijn voor de kleuters als zij ook een krant zouden krijgen. Eentje met alleen maar foto's erin, want ze kunnen natuurlijk niet lezen."