• - Ik zit in een heerlijke flow, van mij mag dat wel zo blijven -

    Henk Spaan

Een trotse wereldkampioene

HEERHUGOWAARD Een ontmoeting met zevenvoudig paralympisch kampioen Esther Vergeer had voor Lindsay Frelink in haar jeugdjaren grote gevolgen. "Wat Esther als sportster uitstraalde en wat ze had bereikt sprak mij erg aan. Ja, dat inspireerde me ook enorm", zo vertelt Lindsay in haar ouderlijk huis in de Heerhugowaardse wijk Huygenhoek.

Wilfred van den Hoven

Om haar nek hangt de medaille die ze eind augustus behaalde.Het zal velen wellicht zijn ontgaan dat het Nederlands team onlangs wereldkampioen werd bij het rolstoelbasketbal. De MBO studente behaalde in Hamburg met de Orange Angels die wereldtitel. Dat de unieke prestatie niet de aandacht kreeg die het misschien wel verdiende, deert de 19 jarige niet echt.

SPANNEND" Nee hoor, we hebben echt wel aandacht gekregen. Zo waren we met het team in diverse tv programma's en heb ik op de lokale zender in Amsterdam een live interview gedaan. Best wel spannend hahaha".

Lindsay, vanaf haar geboorte gebonden aan een rolstoel, heeft het behalen van de wereldtitel intens beleefd.

"In 2017 kwam ik via Jong Oranje bij het Nederlands team. In dat jaar behaalden we de Europese titel op Tenerife. En een jaar later hebben we daar de wereldtitel aan toegevoegd", aldus de studente van het Media College in Amsterdam. In Duitsland werden in augustus zeven wedstrijden gespeeld voordat de finale werd bereikt. In een spannende eindstrijd werden de Britse vrouwen verslagen met 56-40. " Eenvoudig ging dat niet", aldus de wereldkampioene die in het Nederlands team vast met nummer 5 speelt. "Groot Britannië is met Duitsland en Canada altijd heel sterk op dit soort toernooien. Maar in de voorronde versloegen we ook de Canadese dames die wereldkampioen waren". Die zege gaf het team met de Heerhugowaardse heel veel vertrouwen op een goede afloop.

COLORADO" We kenden in de aanloop naar het toernooi trouwens een prima voorbereiding. In februari speelden we in Osaka Japan. Op 24 juni begon een toernooi in Colorado in Amerika. Daarna direct door naar Sheffield voor vijf dagen, en vervolgens naar Frankfurt voor de World Super Cup. Alles werd gewonnen. We waren ervan overtuigd dat we een sterke ploeg hadden. De lange periode in het buitenland had daarnaast bijgedragen aan een goede sfeer. Dat vertrouwen en de aanwezige kwaliteiten hebben tot de wereldtitel geresulteerd", zo kijkt de Heerhugowaardse tevreden terug.

"Natuurlijk heb ik er zelf veel voor moeten doen. Maar de hulp van mijn ouders en zus Chayenne zijn ook belangrijk geweest. En door de medewerking van mijn stageplekken; Amsterdam Marketing en VWE Automotive, heb ik me optimaal kunnen voorbereiden op het WK. Prachtig om te zien hoe zij mee hebben geleefd. Maar ook na het behalen van de titel heb ik zoveel reacties gehad, van de buurt, familie en kennissen, mijn oude lagere school. Leuk hoor."

FOCUS Het behaalde succes werd gepast gevierd. Nu is de focus weer op de toekomst gericht. "Ik wil dit jaar mijn studie afronden, en natuurlijk heb ik sportief ook doelen. In 2020 zijn de Paralympics in Japan. Daar wil ik met het Nederlands team bij zijn. Ja, dat lijkt me fantastisch om mee te maken", zo kijkt de atlete optimistisch vooruit.

Komend basketbalseizoen speelt ze niet langer meer bij BV Hoofddorp. Only Friends uit Amsterdam is haar nieuwe vereniging. ' Een team en een club waar ik hopelijk nog meer kan leren. Ik heb er zin in. Ik zit in een heerlijke flow. Van mij mag dat nog wel een tijd zo blijven", zo besluit Lindsay met een grote lach.