• Theo Annes

Een nachtmarkt of 'Tunnel Rave' op de Westfrisiaweg

HEERHUGOWAARD "In de Fietstunneltjes of onder viaducten, speakers versterkers, draaitafels, lichteffecten en natuurlijk rookmachines #TURBO." Of wat te denken van een "Nachtmarkt met leuke diverse kraampjes. En een soort plein met live muziek." En dat op de Westfrisiaweg komend jaar, op de plekken waar de weg klaar is.

Het zijn enkele ideeën van een kleine 40 voorstellen die al zijn binnengekomen bij het N23 Westfrisiaweg projectbureau om komend jaar op een bijzondere manier te vieren dat de Westfrisiaweg klaar is. Vanuit het projectbureau is gevraagd hoe gevierd kan worden dat delen van de weg (mijlpalen) klaar zijn, op de verschillende tracé-delen van Alkmaar tot Enkhuizen.

De ideeën mogen tot 1 maart aangedragen worden en op 17 maart oordeelt een jury van omwonenden, bouwer Heijmans en opdrachtgever Provincie Noord-Holland welke ideeën in het mijlpalenprogramma worden opgenomen. Uitgangspunt: wat wilt u altijd al eens doen op een stuk weg, fietstunnel of onderdoorgang waar nog geen verkeer rijdt?

'FAST&FURIOUS' En waar de organisatoren van de peiling nog dachten aan 'een fietstocht langs de bouwlocaties' komen er toch ook knap wilde en heel andere ideeën binnen, zoals: Bring the F1ast and the Furious to West-Friesland, een streetrace ('be a star in your own car'), inmiddels goed voor 9 'goed idee' stemmen. Specifiek voor het westelijk deel, van Alkmaar tot Hoorn, zijn er ideeën als: een lunch voor personeel van bouwer Heymans, een tunnel schilderen en een foodtruckfestival.


VEEL STEMMEN Voorlopig de meeste 'goed idee' stemmen gaan naar een wielertijdrit op het Westfrisiaweg traject, voor ploegen en individuen. Minder snel, maar misschien net zo leuk: 'De Polonaise' komt ook in de lijst voor, of 'de aanleg van een bos', tot en met: 'Goud voor West-Friesland': een Olympische kampioen over de weg laten skeeleren met platte wagens erachter eindigend in een feestend 'West-Fries Heineken-house'. Meer info is er via www.n23westfrisiaweg.nl/uwidee