• De finalepartijen leverden een spannende strijd op.

    Theo Annes

Dick Beers en Joop Beukers zijn de kolfkampioenen

NOORD-SCHARWOUDE In de zeer goed bezochte zaal van café Concordia in Noord-Scharwoude heeft voor de 130e keer het Nederlands Kampioenschap kolf plaats gevonden. De afgelopen week speelden de mannen hun voorrondes en zaterdag was het tijd voor de finales.

Nadat 200 kolfspelers in de voordagen hun best hadden gedaan, waren er op de finale dag 34 spelers die voor eeuwige roem streden. De mannen die voor het eerst een Nederlands kampioenschap meededen, speelden om de titel aspirant kampioen van Nederland. De drie finalisten maakten hier een spannende strijd van met als uiteindelijke winnaar Joop Beukers.

Daarna bouwden de finalisten de spanning op door zeer goede partijen te spelen. Sicco Swagerman bleef lang aan kop staan met 151 punten. De laatste zes spelers mochten uit maken of ze Sicco voorbij konden streven. Nadat in de voorlaatste partij Jan Blauw een mooie partij van 57 punten bij elkaar speelde ging hij aan de leiding met 160 punten. Niels Wissink Rick Groot en Dick Beers mochten dus geen fout maken in de laatste partij. Rick deed dit wel en viel weg uit het klassement. Niels bleef goed spelen en met een mooie partij van 56 punten ging hij Jan weer voorbij met 162 punten. Dick Beers, die op de voorrondes al twee mooie partijen had gespeeld met een totaal van 112 punten, maakte geen fout en doordat hij in de finale 55 punten bij elkaar speelde, werd hij de terechte Nederlands Kampioen met 167 punten.

Wie het leuk lijkt om ook deze oudste balsport van Nederland ook te beoefenen, kan een kijkje nemen op de website van de Nederlandse kolfbond (www.kolfbond.nl). Kolf is een oude maar vooral ook een sport die geschikt is voor iedereen, het kan gespeeld worden in wedstrijdverband of recreatief. Kolf is ook een zeer sociale sport, die met vrienden beoefend kan worden – van jongs af aan tot op hoge leeftijd. De banen zijn verschillend en de bal ligt nooit hetzelfde.

De Koninklijke Nederlandsche Kolf Bond (KNKB), aangesloten bij NOC*NSF, is een bond die als primaire missie heeft 'Het in standhouden en bevorderen van de kolfsport als levende sport'. De uitbreiding van het aantal leden is een van de belangrijkste doelstellingen van de bond, zoals genoemd in Meerjarenbeleidsplan 2018-2022.