• Robert: - Ik ben inmiddels aan het idee gewend dat een zomervakantie er niet inzit. -

    Henk Spaan

De Thuisblijver: Robert Blom

HEERHUGOWAARD Voor de meeste mensen betekent zomervakantie 'een paar weekjes vrij van het werk. Dus koffer pakken en wegwezen. Maar niet iedereen is vrij in de zomer. Sommige 'thuisblijvers' maken in de zomer juist extra veel uren. Dit keer laten we Robert Blom aan het woord.

"Zomervakantie zit er echt niet in. Als eigenaar van een ijssalon en espressobar zijn de zomermaanden heel belangrijk voor ons. Dan is weggaan geen optie. " Robert is sinds 2015 samen met zijn vrouw eigenaar van IJssalon Senza aan het Heerhugowaardse Raadhuisplein. Geen vliegreis naar de zon of een verblijf op een Nederlandse camping dus deze zomer.

IDEE "Nee, helaas", vertelt hij met een lach. "In het verleden gingen we altijd naar Italië. Heerlijk een paar weken in de zomer er tussenuit. Maar inmiddels ben ik al een paar jaar aan het idee gewend dat in deze maanden een vakantie niet aan de orde is. Niet dat dit heel erg is hoor. In de herfstvakantie hopen we met het gezin van de vakantie te genieten. " De 46-jarige ondernemer heeft drie dochters waarvan de oudste , in de zomermaanden , ook in de zaak helpt. Het weer is voor een ijssalon altijd belangrijk. "25 Graden met een beetje wind is het mooiste. Het moet ook weer niet te heet zijn. Te veel hitte zorgt er niet automatisch voor dat de mensen ijs gaan kopen. Dan blijft men het liefst binnen of zoekt men de verkoeling langs de stranden. "

ELEMENT Wie Robert ziet ijsscheppen aan het Raadhuisplein ervaart een ondernemer in zijn element. Met 24 smaken in de vitrines kunnen de klanten kiezen uit een groot assortiment ijs. "In totaal hebben we wel 50 verschillende smaken. Af en toe veranderen we natuurlijk wat. Je moet je blijven ontwikkelen en onderscheiden", vertelt hij met enige trots. Nee, klagen doet Robert niet. Met ongeveer 12 parttime krachten runt hij een mooi bedrijf.

ZOMERMAANDEN 'We zijn met de salon natuurlijk een seizoensgebonden bedrijf waarin de verkoop van ijs centraal staat. Kadoartikelen en kerstpakketten hebben we ook, maar het zou raar zijn als we juist in de zomermaanden dicht zouden zijn.Het werkt wel iets leuker als het mooi weer is." IJs is dus niet het enige dat Robert verkoopt. Koffie, espresso, thee of huisgemaakte appelgebak is ook te verkrijgen. De komende weken hoopt hij vooral op het zonnetje. "Dan is thuisblijven helemaal niet erg hoor."