• Margret IJdema in haar wheeler.

    Eigen Foto

De Olympische ambities van Margret IJdema

HEERHUGOWAARD "Het behalen van een olympische medaille is mijn grote doel. En natuurlijk het liefst een gouden." Margret IJdema is vol ambitie om in 2020 tijdens de Olympische Spelen in Tokyo haar droom waar te maken. De Heerhugowaardse is momenteel Nederlands beste vrouwelijke paratriatleet in de rolstoelklasse en de huidige nummer 4 van de wereld in die discipline.

Door: Wilfred van den Hoven

PARALYMPICS "Het is een behoorlijk intensief traject. Triatlon is een sport waarin je tot het uiterste moet gaan", zo vertelt Margret. "Het is een krachtsinspanning waarop je je heel goed moet voorbereiden. Zeker als je de Paralympics voor ogen hebt.. Dit jaar is kwalificatie voor de European Championships in Valencia mijn doel. Ook wil ik in augustus aan de start staan van het WK in Lausanne".

Margret groeide op in een wereld waarin de liefde voor paarden en de sport centraal stond. Ze was een talentvolle pikeur die in september 2000 door een ongelukkige val tijdens haar werk, het trainen van wedstrijdpaarden, een dwarslaesie opliep. Een lange weg van revalidatie en wilskracht volgde. Ze accepteerde dat ze verder moest leven in een rolstoel. Haar sportieve ambities bleven bestaan.

"Niet bewegen was geen optie. De 'Handbike battle, een wedstrijd in Oostenrijk voor handbikes, wakkerde het sportieve vuur in mij helemaal weer aan. Iedereen kan daar voor trainen en het verandert je kijk op het leven in een rolstoel compleet. Ik was en ben altijd fanatiek geweest. Competitie, jezelf tot het uiterste drijven. Ik ben gaan zwemmen, ik ben gaan wheelen en gaan trainen. Mijn paratriatlon bestaat uit 750 meter zwemmen in open water. In deze klasse komt het aan op pure armkracht en techniek, 20 kilometer met een handbike, deze is qua constructie te vergelijken met een ligfiets, en 5 kilometer wheelen. Dat is een supersnelle racerolstoel. En nu hoop ik volgend jaar mee te kunnen doen aan de Olympische Spelen in Japan."
 

KOSTENPOSTEN Ofschoon Margret weliswaar deel uitmaakt van het Paralympisch Team NL, moeten veel onderdelen toch zelf bekostigd worden. "Materiaal, trainingen, reizen, begeleiding en kleding zijn terugkerend kostenposten die alleen zijn op te brengen door sponsors. In de afgelopen jaren hebben zoveel mensen en organisaties mij al gesteund. Dat was geweldig. Ik hoop dat ze dat ook blijven doen. Dankbaar ben ik echt voor alle steun van diegenen die ook in 2019 zullen helpen mijn Olympische droom te verwezenlijken", aldus de atlete die zich ook altijd gesteund weet door haar man en twee dochters. Als ambassadeur van de Stichting Paratriathlon Heerhugowaard hoopt ze tot slot dat veel mensen deze maand meedoen aan de Rabobank clubkas Campagne. "Iedere stem op de Stichting is geld waard."

Margret IJdema is via: herbylobell@gmail.com te bereiken. (Herby Lobell is haar vroegere therapiepaard). Meer informatie: https://stichtingparatriathlonheerhugowaard.nl