• Luca: - Ik kijk tevreden terug op het NK voor pupillen in Den Haag.

    Dorien Smit

Damtalent wil grootmeester worden

HEERHUGOWAARD Met 7 punten uit 8 wedstrijden speelde Luca Smit onlangs een zeer verdienstelijk Nederlands Kampioenschap (NK) voor pupillen. De 11-jarige leerling van de Boomladder wordt als een groot damtalent gezien.

Wilfred van den Hoven

SNA "Ik begon met voetballen bij SVW'27, ik ben daar gestopt omdat het dammen toch steeds belangrijker werd. Niet dat dat erg was, ik dam namelijk liever dan dat ik voetbal. Dammen is echt een hele leuke sport. Je speelt immers nooit een partij precies hetzelfde. Het is iedere keer weer anders en je kunt je heel lang bezighouden met een partij", zo vertelt Luca die de beginselen van de denksport op de Pater Jan Smitschool leerde. "Meester Nico Konijn gaf daar les, van hem heb ik in het begin alles geleerd. Later ben ik lid geworden van SNA. Daar heb ik afgelopen jaar in het tweede seniorenteam gespeeld." Nico Konijn herinnert zich nog goed welke indruk Luca op hem maakte. "Ik ben hem buiten schooltijd damles gaan geven. Hoewel hij jonger was dan de andere kinderen die ik lesgeef, ben ik met hem aan de slag gegaan. Iedere vrijdag na schooltijd kwam hij trouw. Afspraken werden altijd nagekomen en het 'huiswerk' was altijd keurig gemaakt. Niks geen smoesjes dat hij geen tijd had. Luca had een enorme drive. Hij ging zelfs van voetballen af want hij wilde grootmeester in het dammen worden. Prachtig dat hij nog steeds zo enthousiast is en het zo goed doet. Ik volg zijn prestaties nog op de voet." aldus Nico Konijn die Luca en zijn ouders adviseerde lid te worden van de plaatselijke damvereniging. Kort na de zomer in 2016 werd hij lid van SNA. Daar kwam het talent in contact met dammers die hem verder konden begeleiden. Luca: "Ik train nu met Roy Coster, hij speelt ook bij de club. Verder krijg ik nog extra trainingen van Andrew Tjong A Ong. Dat is een toptrainer, hij woont in Maarssen maar ik ga er graag heen omdat je van zijn trainingen en tips ook heel veel leert. Ik wil namelijk sterker worden de komende jaren." Luca, die dit jaar voor de tweede keer Noord-Hollands kampioen sneldammen werd, is zijn trainers dankbaar. "Ze hebben veel werk geleverd om me op dit niveau te brengen ". Hij vergeet daarbij niet de rol van zijn ouders te benoemen.

TOEVAL "Ik heb trouwens niet het damtalent van hen. Ik denk dat het toeval is." Aan het NK in Den Haag bewaart hij goede herinneringen. " Ik kijk tevreden terug op het toernooi. Ik was ook blij met de prestatie van mijn clubgenoot Jelle van der Eng bij de junioren. Hij werd derde. Dat is echt heel goed. Volgend jaar wil ik weer meedoen aan het NK. Maar op 8 juni speel ik ook het NK sneldammen En ik wil inderdaad grootmeester worden." Eerder deed Luca, die nu in groep 8 van de Boomladder zit, al mee aan het NK voor welpen en nog eerder voor benjamins. 'Meester Nico' was erbij "Hij zat toen nog in groep 4 en was nog geen 8 jaar. Luca wilde graag meedoen. Ik ben meegegaan als begeleider en heb eerst in de toernooizaal de werking van de damklok uitgelegd. Het was bijzonder om te zien dat hij tijdens de partijen geen enkele keer vergat de klok in te drukken wanneer hij een zet had gedaan. Echt heel bijzonder wanneer je nog nooit met een klok hebt gespeeld."