• Nu kan het nog! Snel nog even een brief posten op de Rozenlaan.

    Theo Annes

Dag oranje brievenbus

HEERHUGOWAARD Helemaal verdwijnen doet de oranje brievenbus niet. Maar het worden er wel steeds minder. Brieven posten we nog maar nauwelijks. Steeds minder maken we een loopje naar de brievenbus. Vandaar dat PostNL al een tijd bezig is met de herindeling van de oranje brievenbussen in Nederland. Vanaf eind februari is de regio Noord-Holland Noord aan de beurt. Ook in de gemeente Heerhugowaard moeten inwoners er aan geloven. Met ingang van 23 februari zullen 18 brievenbussen buiten gebruik worden gesteld. De brievenbus in de Rozenlaan is één van die 18 (zie foto). "Brievenbussen die weinig worden gebruikt, worden verwijderd of verplaatst naar plekken waar veel mensen komen zoals winkelcentra, supermarkten of locaties aan het begin van een woonwijk", aldus PostNL. "Maar bij het bepalen van de locaties houden wij rekening met de afstandseis voor brievenbussen zoals vastgelegd in de Postwet." Brievenbussen bij ziekenhuizen en zorginstellingen blijven om die reden dan ook staan.

Vanaf 23 februari worden de eerste veranderingen in het netwerk van brievenbussen doorgevoerd. In de gemeente Heerhugowaard blijven 24 brievenbussen gehandhaafd, verdwijnen er 18 brievenbussen en komen er 3 nieuwe brievenbussen bij. De aanpassingen zijn 23 maart gerealiseerd. Als een brievenbus vervalt, wordt dit minimaal drie weken van tevoren op de betreffende brievenbus zelf aangegeven. Bewoners ontvangen op het huisadres een brief met informatie over de veranderingen. Ook op de brievenbus in de Rozenlaan in Heerhugowaard is een sticker geplakt met informatie over de buitengebruikstelling.

Op social media zijn de reacties verdeeld. Er zijn mensen die het betreuren dat de oranje brievenbus uit het straatbeeld verdwijnt, anderen vinden het jammer maar begrijpen de ingreep van PostNL. De meesten zijn het er wel over eens dat het vooral vervelend is voor oudere mensen die slecht ter been zijn. 'Jongeren zullen de brievenbussen niet missen, maar dat geldt niet voor de ouderen onder ons. Die behoren nu juist tot de doelgroep die nog wel eens een brief of kaart wil posten."

Straten waar de brievenbussen verdwijnen: Junolaan, Saenredamlaan, J. van der Veldelaan, Sparrenlaan, Rozenlaan, Saffier, Bergkristal, Standerdmolen, Van Bruggenlaan, Stellingmolen, Pannekeetweg, Galileistraat, Reuzenpandasingel, West Frieslandsingel, Lagedijk, Huygenhoekring, Zuidwijkring en Cornelia van Arkeldijk. Drie nieuwe brievenbussen worden geplaatst op de Hortensialaan, Newtonstraat en Gaard.