• Kees Koedijk is met 83 jaar het oudste lid van BOL, Mason, Tim, Pepijn, Sofie en Boas behoren tot de jongste generatie.

    Ed Gootjes

CSV BOL bestaat 70 jaar

Kees Koedijk vanaf oprichting betrokken bij groenwitten.

BROEK OP LANGEDIJK Het is deze maand precies 70 jaar geleden dat in Broek op Langedijk de christelijke sportvereniging BOL werd opgericht. Kees Koedijk was bij de oprichtingsvergadering. De sympathieke Langedijker weet nog precies hoe het allemaal begon op 26 juli 1949.

Wilfred van den Hoven

WELGELEGEN "Er waren ongeveer 15 leden aanwezig bij die oprichtingsvergadering in een zaaltje van café Welgelegen. Zelf was ik 14 jaar, meestemmen was er vanwege mijn leeftijd niet bij. Maar ik was gek van voetballen en hoopte dat de club het levenslicht zou zien", zo vertelt de inmiddels 83-jarige Koedijker. Met twee seniorenteams en een aspirantenteam kon er worden gespeeld. Aanvankelijk op de velden van Vrone in Sint Pancras, in 1961 werd de eerste wedstrijd gespeeld op het huidige complex aan de Prinses Margrietstraat.

TRAINER "Die eerste wedstrijd 'thuis 'was tegen Vrone. Het was puur ontspanning, toch werd er al snel een trainer benoemd. Vooral voor de begeleiding op de zaterdag was dat fijn", zo weet Kees zich nog goed te herinneren. "Ja, we stemden toen of er een trainer moest komen. Iedereen was voor, op één na. Die motiveerde zijn tegenstem met de legendarische woorden 'dan moet ik dus elke week trainen?". Dat het voetbal bij BOL steeds meer ging leven merkte men in Broek toen in een kampioenswedstrijd tegen BPV een bus vol supporters meeging. Kees Koedijk vertelt de anekdotes uit die begintijd met zichtbaar plezier. "Voordat BOL werd opgericht speelden veel voetballers bij Vrone en Reiger Boys, ook waren er veel Broekers die bij het zaterdagteam van DTS in Oudkarspel speelden. Mooi waren de uitwedstrijden tegen Marken. Allemaal in een bestelwagen en dan met de boot naar het voormalige eiland. Verzorging was er niet. Zo herinner ik me nog een wedstrijd waarin een speler de bal hard tegen zijn hoofd kreeg. Hij ging naar de kant en verfriste zich in de sloot naast het veld. Dit tot schrik van de Markensupporters, die dachten dat de speler niet goed was geworden."

EERSTE KLASSE Tegenwoordig is alles anders en is BOL een club die sportief een enorme sprong heeft gemaakt. Ook daar was Kees Koedijk getuige van. "Met de komst van Martin van Leuven als trainer kwam er wat meer 'voetbal' in het eerste team. Onder leiding van Jorgen Heurter bereikte BOL de tweede klasse en met Bart Hoogland aan het roer werd zelfs de eerste klasse bereikt. Een fantastische prestatie van de dorpsclub waar de voormalige Rabo Bank directeur zich zo verbonden mee voelt.

"Dat komt natuurlijk doordat ik vanaf het begin bij deze club betrokken ben. Maar mooi vind ik ook dat BOL enorm dorpsgebonden is gebleven. De club heeft een grote sociale functie in Broek op Langedijk. En met het huidige niveau van ons eerste elftal is het langs de lijn ook vaak genieten hoor."

Jarenlang zat Kees in het hoofdbestuur van de groenwitten. En ook maakt hij nog steeds met plezier de wedstrijdverslagen van de uit- en thuiswedstrijden van het eerste team. Hij is verder verantwoordelijk voor de ontvangst van de tegenstanders en de arbiters die richting BOL komen. Met scheidsrechters heeft hij trouwens een speciale band. Geruime tijd was hij bij de KNVB belast met de portefeuille scheidsrechterszaken. Zelf voetbalde de ideale ambassadeur van de club ook , al was hij naar eigen zeggen geen hoogvlieger. "Ik was linksbuiten van het tweede elftal, puur omdat er geen derde was." Na zijn voetbalperiode werd hij scheidsrechter. Hij floot overal en maakte de meest bijzondere dingen mee.

AMSTERDAMS ACCENT "Ik moest een keer fluiten in Amsterdam, een speler van de thuisclub vroeg me of hij het veld af mocht. Ik vroeg waarom. 'Scheids, ik moet echt een grote boodschap doen. Maar jongen, je kunt toch niet zomaar het veld afgaan. Doe dan in ieder geval of je geblesseerd ben. Hij hinkte daarom het veld af. Na tien minuten kwam hij terug en wilde het veld weer in. Ik gaf aan dat het goed was. In het voorbijgaan zei hij met een echt Amsterdams accent: Bedankt he, scheidsie. Ja, dat kon toen allemaal nog."

Kees kijkt uit naar het komende voetbalseizoen waarin BOL het 70 jarige jubileum op gepaste wijze gaat vieren. "Ik hoop dat BOL op dit niveau kan blijven spelen. Eerste klasse is toch geweldig voor een dorpsclub als BOL."

Aan het eind van het gesprek vertelt hij nog één anekdote. "Gezelligheid en de derde helft zijn hier belangrijk. Nu, maar ook vroeger. Ik herinner me nog dat een keer, in de kleine kantine bij het voormalige hoofdveld, een pyjama naar binnen werd gegooid door een boze echtgenote. "Je blijft hier maar slapen ook. " riep ze verontwaardigd."