• VVD-raadslid Femke Lammerts stoort zich aan het afval rondom de containers

    Lisette Kreijger

Containertuintjes in de maak

HEERHUGOWAARD Tijdens de raadsvergadering in het gemeentehuis werd de motie omtrent de containertuintjes, ingediend door Senioren Heerhugowaard, unaniem aangenomen.

Inhoudelijk staat in de motie dat zwerfafval en illegale afvaldumping een probleem is dat speelt in de maatschappij. "Het afval vervuilt het straatbeeld", vindt Femke Lammerts, raadslid van de VVD. Zij is zelf woonachtig in de Molenwijk.

Lisette Kreijger

GROFVUIL Op de foto is te zien dat mensen bijvoorbeeld houten tuinstoeltjes naast de containers leggen. Femke: "Nu valt het nog mee. Maar regelmatig zetten mensen er matrassen of koelkasten naast. Je kunt het zo gek niet bedenken. Elke week ligt er troep. Het is eigenlijk grofvuil dat door de gemeente opgehaald wordt op vaste dagen."

REGEL In de gemeente Heerhugowaard geldt de regel dat voor het ophalen van grofvuil een telefonische afspraak gemaakt dient te worden, waarna het grofvuil voor iemands huis opgehaald wordt. "Mensen horen het niet voor de containers te plaatsen", aldus Femke, die zich er duidelijk aan stoort. Naar aanleiding van dit probleem is door Senioren Heerhugowaard samen met het CDA de motie opgesteld om 'containertuintjes' aan te leggen, stukjes groen met bloemen rondom de containers.

"Dit dient te gebeuren door de bewoners van Heerhugowaard zelf die ze, zo nodig, ook onderhouden. Ik heb in de raad geroepen, ik help wel mee met zo'n tuintje!", aldus Femke. Het is de bedoeling dat de gemeente zal faciliteren tijdens dit traject.

TERMIJN Er is nog geen termijn bekend waarop het plan uitgevoerd gaat worden. Wel zijn op diverse andere plekken in Nederland de containertuintjes al onderdeel van het straatbeeld, zoals in Amsterdam en Den Haag. Femke hierover: "In Amsterdam schijnt het echt heel goed te werken in het centrum, hoorde ik van een collega. Het zorgt voor minder sluikstortingen."

De VVD-er vindt het een goed idee omdat het een mooie samenwerking is tussen overheid en inwoners. "En het past in een bredere visie voor de wijk, met meer groen en slim groen'.