• Dit beeld zal verdwijnen in Heerhugowaard en Broek op Langedijk.

    Theo Annes

Connexxion schrapt buslijnen 10 en 150

HEERHUGOWAARD Vervoerder Connexxion wil komende zomer een aantal busverbindingen in en rond de gemeente Heerhugowaard en Langedijk laten vervallen. Onder meer lijn 10 tussen Broek op Langedijk en station Heerhugowaard en lijn 150 tussen Alkmaar Station en Schagen met meerdere stops in Heerhugowaard zijn de dupe.

Lijn 10 was er pas sinds juli 2016, naar aanleiding van een verzoek uit gemeente Langedijk. De verbinding is door de provincie niet opgenomen in in het programma van eisen voor de concessie. Connexxion biedt vooralsnog geen andere verbinding tussen Broek op Langedijk en Heerhugowaard. Er wordt wel gekeken naar de mogelijkheden voor het invoeren van een buurtbus. Hiervoor is wel een bepaald minimum aan reizigers per maand nodig.

De concessie waar Connexxion op heeft geboden is het exclusieve recht om openbaar vervoer per bus en auto te verrichten in het concessiegebied van 22 juli 2018 tot medio juli 2028. De nieuwe concessie leidt volgens de provincie tot een vervoersaanbod dat meer op de vraag is afgestemd.

Lijn 150 komt met ingang van juli 2018 te vervallen als het aan Connexxion ligt. De lijn verbindt nu station Heerhugowaard met de Waardse bedrijventerreinen Zandhorst en Beveland, maar ook met Nieuwe Niedorp, Winkel, Beverkoog en Station Alkmaar. Vier haltes op Zandhorst, een bij het station Heerhugowaard en twee op de Westtangent zullen verdwijnen.

In de afgelopen jaren heeft Connexxion al gesleuteld aan deze lijn. Eerder was het lijn 130 die Zandhorst verbond met Wieringerwerf, Middenmeer, Nieuwe Niedorp en Waarland. Net als lijn 130 was lijn 150 niet succesvol. Dit heeft er toe geleid dat de provincie de lijn 150 niet in het programma van eisen heeft gezet.

Bedrijventerrein Zandhorst wordt wel nog ontsloten per openbaar vervoer via de QLiner 350 van Arriva. Deze verbindt Zandhorst en station Heerhugowaard met Nieuwe Niedorp, Den Oever en Friesland. In de ochtendspits wordt 350 ondersteund door lijn 250. Mensen die op Zandhorst werken en met de trein naar Heerhugowaard komen zijn vanaf juli 2018 op de fiets aangewezen voor de laatste (kilo)meters.

MEER DAN Maar het is niet alleen maar slecht nieuws. Zo biedt Connexxion op de lijnen op de as Alkmaar-Heerhugowaar meer vervoer. De lijnen 6 en 160 op deze verbinding rijden twee keer zo vaak als geëist in het programma van eisen van de provincie. Lijn 6 zal vanaf juli 2018 meer keer per uur gaan rijden dan nu het geval is. De lijn krijgt het oude lijnnummer 162 terug. De nieuwe lijn 162 zal niet meer starten vanaf Reigersdaal en de Schilderswijjk en omgeving Centrumwaard ook niet meer bedienen. De haltes Berckheidelaan, Rembrandtstraat, Bickerstraat en Basiusstraat vervallen. De nieuwe lijn stopt en start bij de Icaruslaan-halte. Buurtbus 409 tussen Obdam en Heerhugowaard blijft nagenoeg ongewijzigd en ook Lijn 160 en nachtlijn N60 blijven vrijwel gelijk.