• Het verlichte briefcitaat van Vincent van Gogh laat passanten even stil staan.

    Theo Annes

Citaat siert Van Goghstraat in Heerhugowaard

HEERHUGOWAARD Bewoners van de Van Goghstraat in Heerhugowaard keken eerst wat verbaasd op. 'Wat waren dat voor tekstregels in hun straat? En wie zou die 'Vincent' zijn die het gedicht - of was het een citaat - ondertekend had? Vragen waar al snel een antwoord op kwam.

Sinds vorige week verlicht een lantaarnpaal in de Van Goghstraat een briefcitaat van niemand minder dan Vincent van Gogh, uitgekozen door schrijver Adriaan van Dis: "Sommige arbeiders werken in de cellen, anderen laden de losgemaakte steenkool in kleine wagens, het zijn vooral de kinderen die dit doen." Tot 18 februari 2019 worden briefcitaten van Van Gogh geprojecteerd onder lantaarnpalen in 24 verschillende Van Goghstraten door het hele land. Dit is een onderdeel van de Van Gogh belicht-campagne.

Axel Rüger (directeur Van Gogh Museum): 'Van Gogh was niet alleen een kunstenaar, maar ook een groot (brief)schrijver. Er is enorm veel interesse in zijn brieven, dus wij gaan ze voor een groot publiek toegankelijk maken. Via een landelijke campagne, een website en een podcastserie kan het Nederlands publiek de brieven zich echt eigen maken en Vincent nog beter leren kennen.'

Bezoekers van de website van het Van Gogh Museum kunnen door een selectie van de 140 jaar-oude brieven struinen. Zij kunnen actief aan de slag door passages te highlighten en favoriete citaten te delen op de website en sociale media. Hiermee maken zij kans ook onderdeel te worden van de campagne, die de favoriete quotes van bezoekers tot 18 februari 2019 projecteert onder lantaarnpalen in 24 verschillende Van Goghstraten door het hele land. Tot en met 16 december verlicht een lantaarnpaal in de Van Goghstraat in Heerhugowaard een briefcitaat dat is uitgekozen door Adriaan van Dis. Deze passage komt uit een brief uit 1879 waarin Van Gogh armoede om hem heen beschrijft. Van Dis: 'Van Gogh kon goed kijken, dat merk je ook in zijn brieven. Hij nam geen afstand en leed mee. Hij was een activistische documentairemaker avant la lettre. In zijn kunst en zijn brieven dwingt hij ons naar armoede te kijken. Ikzelf voel mij ook betrokken, de kloven in de samenleving worden steeds groter, dit is de tijd van gesloten grenzen. Wat een schrijver kan doen is iets beschrijven, laten zien wat er gebeurt. Maar doe ik wel genoeg?' De vijf andere plaatsen zijn Amsterdam, Sassenheim, Bodegraven, Doorn en Naarden. Na 16 december strijkt de expositie in zes andere Van Goghstraten neer.