• Cinekid

Cinekid op tour langs azc's

Heerhugowaard doet ook mee

HEERHUGOWAARD Cinekid en Stichting de Vrolijkheid organiseren voor de tweede keer Cinekid Festivals in zes asielzoekerscentra in Nederland, waaronder die in Heerhugowaard.

Tussen 22 juli en 27 augustus strijken de organisaties iedere week op een andere locatie neer om kinderen tussen de 3 en 14 jaar en hun ouders/verzorgers kennis te laten maken met bijzondere films en televisie, mediaworkshops en interactieve installaties.

Cinekid en de Vrolijkheid keren terug naar de azc's Rotterdam (22 & 23 juli) en Emmen (29 & 30 juli). De locaties in Overloon (12 & 13 augustus), Amersfoort (14 & 15 augustus), Heerhugowaard (19 & 20 augustus) en Rijswijk (26 & 27 augustus) doen voor het eerst mee.

Op de zomerfestivals komen de bewoners in aanraking met diverse Cinekid-klassiekers, zoals de VR Bios, de led-game Linewobbler, stop-motion-workshop Animatieplaats en de green screen-workshop Spring in je Tekening.

Daarnaast ontdekken ze de makers in zichzelf en werken ze aan hun eigen korte film, een podcast en nemen ze nieuwsitems op.

Iedere dag wordt afgesloten met de vertoning van de VPRO-serie Zara en de magische kicksen -die vorig jaar werd opgenomen op verschillende azc's- en de beste korte animaties van Cinekid 2018.

Het feestelijke programma op de azc's krijgt in het najaar nog een vervolg.

De jonge bewoners en hun begeleiders brengen in de herfstvakantie een bezoek aan Cinekid op de Westergas in Amsterdam.

Ze gaan naar de film en het MediaLab en bekijken hun eigen gemaakte creaties op het grote doek.

De festivals worden mede mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van de Fiep Westendorp Foundation.

Cinekid is 's werelds grootste mediafestival voor de jeugd tussen de 3 en 14 jaar. Jaarlijks bezoeken bijna 70.000 kinderen en hun begeleiders het festival op de Westergas in Amsterdam en bijna 40 filmtheaters in Nederland.

Ze zien de nieuwste jeugdfilms, -series en -documentaires, ontdekken de maker in zichzelf en gaan op safari in het MediaLab: een grote digitale speeltuin met interactieve kunstinstallaties, games en workshops.