• Burgemeester Blase neemt initiatief voor nieuwe politieke beweging: Code Oranje.

    ANP Foto

Burgemeester Blase neemt initiatief voor 'Code Oranje'

HEERHUGOWAARD "De politiek is teveel in zichzelf gekeerd. Het is daarom tijd voor een nieuw geluid. Met volksvertegenwoordigers die niet het belang van hun partij, maar dat van de burgers centraal stellen." Dat zegt Bert Blase, initiatiefnemer van de beweging Code Oranje. Vandaag maakte de beweging bekend volgend jaar mee te doen aan de Provinciale Statenverkiezingen in onze provincie. Daarna doet Code Oranje ook mee aan de landelijke verkiezingen voor de Tweede Kamer.

Burgemeester Bert Blase van Heerhugowaard is heel stellig. "Partijpolitiek staat te vaak goede beslissingen in de weg. Het wordt tijd dat de politici de buurten en wijken ingaan om de samenleving bij de besluitvorming te betrekken. Daar zit de kennis en kunde die nodig is om tot de beste oplossingen te komen", stelt hij.

Hij is niet de enige. Blase heeft de afgelopen maanden een grote groep actieve inwoners, politici en bestuurders bereid gevonden om met hem mee te doen en zich bij de beweging aan te sluiten. Deze mensen zijn afkomstig uit de regio en vanuit alle politieke kleuren, ook van lokale partijen. Daardoor gaat Code Oranje nu in ieder geval meedoen in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Gelderland. 

Code Oranje is geen politieke partij, maar een beweging, benadrukt Blase. "We laten zien dat het anders kan dan we tot nu toe in de politiek gewend zijn. Code Oranje verbindt mensen uit verschillende lagen van de bevolking, met allemaal hun eigen opvattingen. Er is bij ons geen overkoepelend orgaan zoals een partijbestuur of een congres dat voor ons de standpunten bepaalt. We delen met elkaar de overtuiging dat we onze verschillen kunnen overbruggen. Maar vooral dat we bij ieder vraagstuk de samenleving betrekken."