• Britse zeekadetten bevolken met Pinksteren de Abel Tasman. Foto: Theo Annes.

    Theo Annes

Britse zeekadetten op bezoek

HEERHUGOWAAR Zeekadetten uit het Engelse Whitley Bay brengen rond Pinksteren een bezoek aan het Zeekadetkorps Heerhugowaard. Het betreft een tegenbezoek, na de trip van de Nederlanders aan Remembrance Day in november vorig jaar. Op het programma staat onder meer een kranslegging bij de oorlogsgraven in Veenhuizen en een vaartocht over het Alkmaardermeer.

Van het een komt het ander. Zeekadetkorps Heerhugowaard ontving vorig jaar zomer een uitnodiging om in november Remembrance Day bij te wonen in Whitley Bay nabij New Castle, het moment waarop in het Verenigd Koninkrijk het einde van The Great War, oftewel de Eerste Wereldoorlog wordt herdacht. "Dat was een bijzondere ervaring voor een delegatie van heel
Zeekadetkorps Nederland, een trip die tot stand kwam dankzij onze Engelse zeekadetofficier, die goede contacten heeft in het Verenigd Koninkrijk en als verbindingsofficier optrad'', vertelt Leo Hartman, voorzitter van Zeekadetkorps Heerhugowaard. "Nu volgt het tegenbezoek in het Pinksterweekend, en dat belooft memorabel te worden."

POPPYKRANS De Engelse zeekadetten, jongeren met een scheepvaartambitie tot ongeveer een jaar of 25, arriveren vrijdag 7 juni met de ferry in IJmuiden. Daarop worden ze met bussen van Bak Reizen naar de Abel Tasman vervoerd, het verenigingsschip van het Waarder Zeekadetkorps dat in het kanaal naast de Westerweg (N242) ligt afgemeerd. "Daar ontvangen ze veiligheidsinstructies en een lunch, waarop beide korpsen met vervoer van Taxi Tromp naar de oorlogsgraven in Veenhuizen worden gebracht." Daar liggen drie bemanningsleden begraven van een Engelse bommenwerper, die er tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog door de Nazi's werd neergehaald. "De zeekadetkorpsen leggen ieder een krans bij de graven", vervolgt Hartman. "Bloemist Ron de Vries heeft voor het Zeekadetkorps Heerhugowaard een prachtige poppykrans gemaakt. Wij zijn hem daarvoor vanzelfsprekend zeer
erkentelijk. We zijn sowieso erg blij met alle ondersteuning die wij krijgen van bedrijven en particulieren. Zonder hun ondersteuning zouden wij er niet zijn."

's Middags staat een vaartocht naar Alkmaar op het programma, waarbij wordt afgemeerd naast de Bulgia, het schip van zusterorganisatie Zeekadetkorps Alkmaar. Een dag later, zaterdag 8 juni, staat een bezoek aan het centrum van Alkmaar op het programma, gevolgd door een vaartocht naar het Alkmaardermeer. "Daar gaat de Abel Tasman voor anker", vertelt Hartman. "En de Bulgia ligt naast ons. De rest van de zaterdag en de zondag staan in het teken van zeilen, roeien en wrikken met de Engelsen. We hopen op mooi weer en natuurlijk een beetje wind." Hoogtepunt van het samenzijn is, aldus Hartman, het zeilen met een RS Quest zeilboot, die te boek staat als de Porsche onder de kleine zeilboten. "We kunnen daarover beschikken met dank aan Zeekadetkorps Nederland, de koepelorganisatie van alle Nederlandse zeekadetkorpsen. Het is voor de kadetten een geweldige uitdaging om daarmee te mogen zeilen." Maandag 10 juni, Tweede Pinksterdag, keert het Engelse gezelschap weer huiswaarts.

HIJSEN VAN DE VLAG Het Zeekadetkorps Heerhugowaard is volgens Hartman zo veel meer dan alleen een leuke vrijetijdsbesteding voor jongeren die geïnteresseerd zijn in alles wat met scheepvaart te maken
heeft. "Natuurlijk is het gezellig. Maar er wordt ook wat van je verwacht. Het is niet helemaal vrijblijvend. Op zaterdagen komen we bij elkaar en beginnen we de dag met het hijsen van de vlag, die aan het eind van de dag ook weer netjes wordt gestreken. We brengen ook een beetje discipline bij, maar het is al lang niet meer zo streng als vroeger. Dat kan ook niet meer." De jongelui steken bij het Zeekadetkorps maritieme kennis op, die later van pas komt als ze een carrière op het water ambiëren. "Ze leren bij het korps knopen leggen, kaartlezen, meteorologie, techniek. Op een dusdanig hoog niveau dat ze soms vrijstelling voor deze zaken kunnen krijgen op zeevaartscholen."
Lid zijn van het Zeekadetkorps is dus best 'cool', maar toch valt het anno 2019 niet mee nieuwe (jonge) aanwas te enthousiasmeren. "Daarom bedienen we ons van zaken als social media en zoeken we pro-actief de media op", rondt Hartman het gesprek af. "Tijdens de avondvierdaagse gaan we proberen actief te flyeren. Dat alles moet er voor zorgen dat we ook de komende jaren voldoende nieuwe jongeren kunnen enthousiasmeren voor het Zeekadetkorps Heerhugowaard."

De vereniging telt nu ongeveer dertig leden. Meer weten, of lid worden? Kijk op www.zkk-hhw.nl.