• Burgemeester Bert Blasse (rechts) had meer belangstellenden verwacht in De Noord.

    Foto: Gerrit Zuurbier.

Botsende opinies over fusie tussen Heerhugowaard en Langedijk

De Noord wil best 'huwen' met Langedijk, maar Sint Pancras niet met Heerhugowaard

HEERHUGOWAARD/LANGEDIJK De opvattingen over de fusie van Langedijk en Heerhugowaard zijn in De Noord en Sint Pancras totaal tegengesteld. Dat bleek op de eerste informatie-avonden waarop inwoners, ondernemers en organisaties mogen meepraten over de samensmelting. Terwijl Noordenders de fusie best zien zitten, is het leeuwendeel van Sint Pancras mordicus tegen een fusie met 'De stad van de zon'

Wilfred van den Hoven

De eerste bijeenkomst in Dorpshuis De Noord kan welgeteld rekenen op een handvol Noordenders, een belangstellende Langedijker, diverse raadsleden uit de beide gemeentes en wat ambtenaren. "Ik had meer belangstelling verwacht," aldus gespreksleider Bert Blase, burgemeester van Heerhugowaard.

EEN BRUG TE VER Zijn gemeenteraad staat unaniem achter de fusie. Voordelen zijn volgens hem: "Een hogere kwaliteit van dienstverlening, een minder kwetsbare organisatie en een logisch gevolg van de al lang lopende samenwerking." Een bewoner wil weten of een fusie met Alkmaar niet logischer is, zeker gezien het economische belang. Blase: "Er wordt al goed samengewerkt met Alkmaar. Maar uit onderzoeken en gesprekken met mensen die al lang hier wonen, maar ook nieuwkomers, blijkt dat een fusie met Alkmaar nog een brug te ver is."

IDENTITEIT BEHOUDEN Volgens Blase worden het behoud van identiteit van dorpen en kernen door de fusie gewaarborgd. Dat is een belangrijk aspect voor toehoorders in De Noord die vooral goede communicatie rondom de fusie, behoud of uitbreiding van betaalbare en toegankelijke vervoersmogelijkheden tussen de gemeentes, en een beheersbaar kostenplaatje wensen. "De Noord is niet tegen de fusie", concludeert een aanwezige. "We moeten het beste uit de twee plaatsen verenigen", oppert een dorpsgenoot.

ONVREDE In kerkgebouw De Regenboog in Sint Pancras in gemeente Langedijk, is de sfeer totaal anders. Het overgrote deel van de bezoekers pleit juist voor samengaan met Alkmaar. "Daar hebben we meer verbinding mee", is een veel gehoorde opmerking. Veel inwoners van Sint Pancras uiten hun onvrede over traject en uitkomst. Vanuit de Dorpsraad, een vereniging met honderden leden, is onlangs een petitie gestart om te peilen wat de inwoners willen. "Het dorp Sint Pancras is geografisch en sociaal maatschappelijk meer verbonden met Alkmaar dan met Heerhugowaard", zo staat onder andere in de petitie te lezen. Aanwezigen verwijten de gemeente slechte communicatie rondom de plannen.

SAMENHANG Blase benadrukt dat er tussen Langedijk en Heerhugowaard al een grote samenhang bestaat. "Neem het Stations- en het Oosterdelgebied. Voor beide gemeentes zaken waarin samenwerking belangrijk is."

Binnenkort volgen de informatie-avonden in Broek op Langedijk, Noord- en Zuid Scharwoude en Oudkarspel.