• Karavaan

Boerenvoorstelling op Karavaan gaat toch door

HEERHUGOWAARD De boerenvoorstelling Stallerhof van theatergezelschap Afslag Eindhoven stond even op losse schroeven, maar burgemeester Blase van Heerhugowaard heeft besloten dat het locatietheater van Karavaan Festival in de stal van gebroeders Beers toch doorgang mag hebben.

Eerder beoordeelde de gemeente dat de voorstelling niet plaats kon vinden omdat de schuur aan de Rustenburgerweg niet aan het Bouwbesluit voldoet. Het toetsen van locatietheater aan het Bouwbesluit en de Omgevingswet kan nooit een overeenstemming opleveren. Dit betekent echter nog niet dat er sprake is van een onveilige situatie. Karavaan maakt theater op díe plekken waar het over gaat en dat zijn plekken die niet voor theater bedoeld, laat staan geschikt zijn. Om die reden maakt Karavaan voor elke plek een risico-inventarisatie waarbij maatregelen getroffen worden om alle risico's te minimaliseren. Juist omdat het een gereguleerde activiteit is zijn de risico's extra goed beheersbaar. 

Gemeente Heerhugowaard heeft tot vorige week alleen getoetst aan het Bouwbesluit. Afgelopen vrijdag heeft de burgemeester ter plaatse de situatie geobserveerd en besloten hier van af te wijken. Er zijn vanuit de gemeente nieuwe voorwaarden gesteld voor het laten doorgaan van de voorstelling. "De voorwaarden zijn vergaand", aldus de gemeente. "Maar Karavaan en Afslag Eindhoven zetten alles op alles om deze belangrijke productie in Heerhugowaard in première te laten gaan. Beide zijn blij dat de voorstelling door kan gaan."

Stallerhof is de nieuwe productie van het Afslag Eindhoven. Een voorstelling over de tradities en het voortbestaan van een boerenfamilie, met livemuziek. Op 30 mei is de landelijke premiere, daarna t/m 9 juni te zien. Info en tickets op karavaan.nl