• Marian de Wit overhandigt het boek aan Ahkbar Mirzaie.

    Melanie Vrijhoef

Boek: 'Vluchten doe je niet zomaar'

HEERHUGOWAARD Onder toeziend oog van vluchtelingen, familie en belangstellenden werd zaterdag 22 september, het boek 'Vluchten doe je niet zomaar' gepresenteerd. Op de open dag bij het AZC, ontving Ahkbar Mirzaie, het eerste exemplaar uit handen van de auteurs, Marian de Wit en Maria Doevendans.

Melanie Vrijhoef

Ahkbar Mirzaie is een bewoner van het eerste uur. Hij woont in het AZC sinds 2015. Hij voelt zich zeer vereerd dat hij het eerste exemplaar mag ontvangen. Hij leerde Marian en Maria kennen toen zij vrijwilliger werden op het AZC. Tijdens een wekelijks koffie-uurtje in de centrale bibliotheek en een kookproject op het AZC, kwamen vrijwilligers en vluchtelingen samen en kwamen langzaam de verhalen naar boven, over hoe en waarom mensen hebben moeten vluchten. Verhalen die verspreid moesten worden, om de mensen achter deze verhalen een gezicht te geven. Door het delen van hun verhalen geven zij de lezer een kijkje in hun bestaan. Hoe het was in hun thuisland en hoe hebben ze het hier in Nederland ervaren.

Marian en Maria waren zo overweldigd door alle verhalen dat ze samen besloten de verhalen te vertalen naar dit boek.

'Vluchten doe je niet zomaar' vertelt het verhaal hoe het allemaal begon in 2015, toen het inmiddels gesloten Westlinge, een AZC werd.

"Er ontstonden heel veel vrijwillige initiatieven", vertelt Marian. "Dit vooral om de vluchtelingen het gevoel te geven dat ze welkom waren als nieuwe medeburgers van Heerhugowaard." En naast de persoonlijke verhalen van zeven vluchtelingen zijn er ook recepten uit diverse culturen in opgenomen. De auteurs zijn best een beetje trots op het resultaat.

"Het is een kleurrijk boek geworden dat positiviteit en warmte moet gaan brengen binnen Heerhugowaard oftewel "vluchtelingen verrijken Heerhugowaard"."

Het boek is voor 18,50 euro te koop in de boekhandel en verkrijgbaar via boekscout maar ook bij Marian de Wit zelf. "Omdat ik korting krijg kan ik na vier verkochte boeken een vijfde exemplaar cadeau doen aan een vluchteling. Als mensen me mailen, laat ik ze weten waar ze hun boek kunnen afhalen." Het mailadres van Marian is marianart@icloud.com

OPEN DAG AZC De boekpresentatie vormde een onderdeel van het programma van de landelijke open dag van het AZC. Het AZC stelde op zaterdagmiddag haar deuren open om iedereen een kijkje te gunnen binnen het centrum. Deze middag werd ook het AZC in Heerhugowaard officieel feestelijk heropend. Door de verbouw en nieuwbouw van appartementen kunnen er ongeveer 600 vluchtelingen tijdelijk wonen in Heerhugowaard.

GERECHTEN De bewoners wilden de bezoekers graag kennis laten maken met hun cultuur en gebruiken. In het AZC waren daarom veel kraampjes te vinden met allerlei heerlijke gerechten en bezoekers genoten van een koffieritueel uit Eritrea. De middag werd druk bezocht en bewoners en bezoekers zochten steeds weer het contact met elkaar.